Mainos

Kommunistit ja sosiaalidemokraatit voittoon Berliinin vaaleissa

Liittokansleri Gerhard Schröderin (kuvassa) sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) näyttää etenevän voittoon Berliinin osavaltioparlamentin vaaleissa, kertoivat ensimmäiset ovensuukyselyt tänään. ARD- ja ZDF-televisioyhtiöiden kyselyjen mukaan SPD:n voitto ei kuitenkaan tule olemaan riittävän suuri, jotta puolue voisi yksinään hallita Saksan suurinta kaupunkia.

Entinen kommunistipuolue, nykyinen demokraattisen sosialismin puolue (PDS) kuuluu myös vaalien suurvoittajiin. Sen sijaan oppositiossa oleva kristillisdemokraattinen puolue (CDU) tulee kärsimään murskatappion, kyselyt ennustivat.

Kyselyjen mukaan SPD tulee saamaan yli 30 prosenttia äänistä, PDS yli 21 prosenttia ja CDU 24 prosenttia. Mikäli tulokset muotoutuvat odotetun kaltaisiksi, CDU tulee kärsimään murskatappion. Edellisissä vaaleissa vuonna 1999 se sai liki 41 prosenttia äänistä, SPD:n jäätyä runsaaseen 22 prosenttiin. PDS:lle 21 prosenttia olisi paras tulos, minkä entiset kommunistit ovat saavuttaneet sitten Saksan yhdistymisen vuonna 1990. Vuonna 1999 PDS sai vajaat 18 prosenttia äänistä.

Lähes 2,5 miljoonalla berliiniläisellä oli äänioikeus vaaleissa, jotka ovat viimeiset suuret vaalit ennen ensi vuoden syyskuussa pidettäviä liittopäivävaaleja. Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin Berliinissä sen jälkeen, kun edellinen hallitus kaatui kesäkuussa talouskriisiin ja petossyytteisiin. Kaupunkia johtivat kymmenen vuotta kristillisdemokraattinen puolue (CDU) ja sosiaalidemokraatit (SPD). Kesäkuussa SPD veti kuitenkin CDU:lta tukensa ja on johtanut siitä lähtien kaupunkia väliaikaisesti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.