Kommentti: Mihin miljardivoittoa tekevä pörssiyhtiö tarvitsee yritystukea? Nyt jo näkee, että poliitikoilta pettää taas kantti

1:56

Metsä Group ilmoitti torstaina esiselvityksestä uudistaa Kemin sellutehdas, ja investointi voi olla miljardiluokkaa. Esiselvitys valmistuu kesällä 2019 ja se saattaa hiljentää puheet yritystukien karsimisesta, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen oli viikko sitten MTV:n Uutisextran haastattelussa. Pesosen viesti kuului, että epävarmuus yritystukien kohtalosta ja villinä vellova keskustelu lykkäävät metsäteollisuuden investointeja. 

Koko haastattelu:

10:00

Kemin miljardihanke olisi toteutuessaan lähes samaa kokoluokkaa kuin huimasti julkisuutta kerännyt Äänekosken biotuotetehdas, joka vihittiin käyttöön viime vuoden lokakuussa. Eilen jysähti siis melkoinen talousuutinen.

Jätti-investoinnin aikataulu kulkee mielenkiintoisesti lomittain seuraavan hallituksen synnytyksen kanssa. Metsä Groupin esiselvitys on valmis reilun vuoden päästä. Uuden hallituksen ohjelmaa kirjoitetaan reilun vuoden päästä. Metsäpatruunat lukevat varmasti suurennuslasin kanssa, mitä hallitusohjelmassa kirjoitetaan yritystukien karsimisesta.

Toisen metsäjätin UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen oli viikko sitten MTV:n Uutisextran haastattelussa. Pesosen viesti kuului, että epävarmuus yritystukien kohtalosta ja villinä vellova keskustelu lykkäävät metsäteollisuuden investointeja.

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen vetämän yritystukityöryhmän epäonnistuminen oli tässä mielessä metsäyhtiöille pettymys. On päätösten aika, Pesonen sanoi.

Vireillä on lukuisia metsäteollisuuden hankkeita eri puolilla Suomea Kuopiosta Kemijärvelle. Tärkeitä hankkeita maakunnille, joten jokaiselle löytyy poliitikkoja puolustajiksi.

Kaikkein vakavimmin näistä voi ottaa isojen metsäyhtiöiden suunnitelmat: Metsä Groupin Kemin selluhankkeen lisäksi mielenkiintoinen on UPM:n selvitys biopolttoainelaitoksesta Kotkaan.

Yritystukien karsiminen on tv-vaalitenttien ikuisuusaihe. Näin on varmasti ensi keväänäkin, sillä jostain 100 euron eläkelupauksille ja kaikelle hyvälle pitäisi löytyä rahaakin. Gallupien menestyjistä kokoomus ymmärtää aina säästöjen päälle ja vihreät aatteiden päälle. Tämä kaksikko voi ravistella yritystukiviidakkoa oikein kunnolla.

Muutamat teollisuuden puolustajat ovatkin olleet jälkiviisaita, että yritystukia olisi ehkä kannattanut leikata maltillisesti Pekkarisen työryhmässä ja asia olisi ollut loppuunkäsitelty. Nyt siihen palataan ja palataan. Ja ehkä jatkossa isommalla kirveellä.

Maurin malli olisi kohdellut vientiteollisuutta sittenkin silkkihansikkain. Energiaveron huojennus olisi otettu yrityksiltä pois, mutta tilalle olisi tullut sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle. Siedettävä vaihtokauppa teollisuudelle.

Metsäpatruunat kehuvat: Saksa on hyvä maa

Metsäyhtiöiden tulokset ovat parantuneet alkuvuonna huimaa tahtia, esimerkiksi Stora Ensolla yli 70 prosenttia vuoden takaisesta. Muillakin kaksinumeroisia lukuja.

Oikeutettu kysymys on, mihin miljardivoittoa tekevä UPM tarvitsee yritystukea. Keksin tähän ainoastaan kyynisen vastauksen: Varmaa on, että UPM tekee kovaa tulosta - epävarmaa on vain se, missä maassa UPM tekee kovan tuloksensa.

Metsäjohtajat kehuvat kilvan Saksaa, että siellä poliitikot, ay-johtajat, yhteiskunta ymmärtävät teollisuuden tarpeet ja merkityksen.

Paperikoneille yritystuella, tässä tapauksessa energianveron huojennuksella, on suuri merkitys. Se voi tarkoittaa paperikoneen laihassa tuloksessa noin puolta.

Samaan aikaan on käynnissä paperikoneiden jatkuva pudotuspeli, sillä paperin kulutus on vähentynyt maailmalla viime vuosina noin 4 prosentin vauhtia.

Pekkarisen pohjapaperi on siinä suhteessa hyvä, että se hillitsee suurinta yritystukipopulismia. Kyse ei ole missään nimessä 7 miljardin euron raha-automaatista, vaan suorat yritystuet ovat noin miljardin luokkaa. Innokkaimmat tuppaavat laskemaan yritystueksi esimerkiksi dieselin alemman veron.

Seuraavakin eduskunta tulee huomaamaan, että yritystukien karsiminen on helpommin sanottu kuin tehty. Yhden vinkin voi poliitikoille antaa. Suomen taloudessa kannattaisi valita - aivan kuten huippu-urheilussakin - muutama laji, joihin keskittyä kunnolla.

Ja kun katsoo ympärilleen, ne voi nähdä nopeallakin vilkaisulla. Metsää ja merta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja