Kommentti: Huuhkajien päävalmentajan asema syytä asettaa puntariin

Huuhkajat-kapteeni Lukas Hradecky suomi omiaan - "Sössittiin itse tämä homma" 3:16
Suomen kapteeni Lukas Hradecky kommentoi tylysti Suomen esitystä tappiollisen Kazakstan-ottelun jälkeen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tilanne synkkeni entisestään Kazakstan-tappion myötä, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen

Tilanne on nyt selkeä: Huuhkajien mahdollisuus Saksassa ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin lepää ensi kevään jatkokarsintaotteluissa.

Kahdella voitolla sinivalkoinen ryhmä yltäisi arvokisoihin toista kertaa peräkkäin. Mutta sitä on turha miettiä vielä sen enempää. Haaste tulee olemaan suuri – etenkin, kun Markku Kanervan miehistön käyrä sojottaa alaspäin. 

Päävalmentajan nykyinen sopimus päättyy ensi vuoden lopussa. Hänen pitkä aikakautensa joukkueen peräsimessä tullee – mitä todennäköisimmin – viimeistään silloin päätökseensä, ellei Palloliitto irtisano sopimusta jo aiemmin. 

Puheenjohtaja Ari Lahti ei tunnetusti hötkyile isojen päätöksiensä kanssa, mutta on ilmiselvää, että jo kuluvan kuun aikana on syytä analysoida Huuhkajien tilannetta perinpohjaisen kriittisesti, ja siihen kuuluu toki olennaisena osana myös Kanervan aseman käsitteleminen.

Silti olisi melkoisen yllättävää, jos helsinkiläisluotsi ei olisi vetovastuussa enää keväällä, kun EM-jatkokarsinnat käynnistyvät. Yhtäkaikki, se on selvää, että Lahden ja kumppanien on syytä alkaa kartoittaa jo ajoissa parasta mahdollista seuraajaa Kanervalle. 

Etenkin siksi, että ainakaan tällä hetkellä potentiaalisista kotimaisista nimistä kukaan ei ole järin "kuuma nimi". Kanerva on tehnyt aikakaudellaan pääosin jopa mainiota työtä, mutta nyt ilmassa leijuu äärimmäisen vahvoja signaaleja siitä, että uusi alku voisi tuoda kaivatunlaisen piristysruiskeen Huuhkajille. 

Kanervan suojattien hyökkäyspelaaminen ei ole jalostunut ja monipuolistunut kuluvien karsintojen aikana riittävästi. Puolustustyöskentelyssä taasen on ollut ongelmia varsinkin erikoistilanteiden osalta. 

Valmennusjohto on ylipäätään säätänyt pelisuunnitelmien ja ryhmityksien kanssa levottomasti – ajoittain heikolla menestyksellä. Hämmentävää on ollut myös pelaajiston tietynlainen hengettömyys vaikeilla hetkillä kentällä. Viimeksi näin tapahtui eilen Kazakstania vastaan kotiyleisön edessä. Luottavatko pelaajat yhä aidosti prosessiin? 

Kanervaa on kritisoitu konservatiivisuudesta pelaajavalintojensa suhteen - osin aiheesta. Odotettavaa on, että tulevissa EM-karsintaotteluissa Pohjois-Irlantia ja San Marinoa vastaan ryhmässä nähdään enemmän uusia, tuoreita kasvoja. Ainakin toivoa sopii. 

Lue myös:

    Uusimmat