Mainos

Komet Bomb -uhreille suuret korvaukset

Helsingin hovioikeus on määrännyt Komet Bomb -ilotulitteesta aivovamman saaneelle elinikäiset korvaukset.

Komet Bomb -ilotulite

Ilotulitteita maahan tuonut Tulilo Oy joutuu maksamaan yhdelle Komet Bomb -pommin uhrille elinikäiset korvaukset. Pysyvän aivovamman saanut opiskelija saa 96 000 markan vuotuiset korvaukset ansionmenetyksistä, kunnes hän täyttää 65 vuotta.

Komet Bomb -ilotulitteet aiheuttivat uutena vuotena neljä vuotta sitten vammoja yli 260 henkilölle. Kymmenet heistä saivat korvauksia sytytettäessä räjähtäneiden ilotulitteiden aiheuttamista vahingoista. Mm. kivusta ja särystä sekä kosmeettisista haitoista määrättyjen korvausten yhteissumma kipuaa noin kolmeen ja puoleen miljoonaan markkaan.

Hovioikeus piti voimassa kahdelle Tulilon edustajalle langetetut 60 päivän ehdolliset vankeusrangaistukset. Lisäksi miehet vastaavat kolmasosasta jutussa tuomituista korvauksista.

Räjähdysvaarallisista aineista annetun lain rikkomisesta ja 43 vammantuottamuksesta tuomittiin yhtiön toimitusjohtaja sekä teknisistä tehtävistä ja laadunvalvonnasta vastannut mies. Sen sijaan yhtiön omistajaa vastaan nostetut syytteet hylättiin sekä käräjä- että hovioikeudessa. Hän kävi ostamassa ilotulitteet Kiinasta, mutta laiminlyönnit tapahtuivat lähinnä laadunvalvonnassa kotimaassa.

Korvausta 8000 mk/kk

Komet Bomb kädessä

Helsingin käräjäoikeus määräsi pysyvän vamman saaneelle insinööriopiskelijalle noin 600 000 markan kertakorvauksen. Marraskuussa 1998 päätöksensä antanut käräjäoikeus piti tulevien ansionmenetysten korvaamista tuossa vaiheessa ennenaikaisena, koska opiskelijan kuntoutus oli vielä kesken.

Hovioikeus otti huomioon kahden neurologin tänä vuonna antamat lausunnot, joiden mukaan mies on erittäin ilmeisesti pysyvästi kykenemätön itsenäisen toimeentulon takaaviin töihin. Hän ei pärjää yksin, vaan tarvitsee säännöllisesti toisen ihmisen apua.

Hovioikeus arvioi opiskelijan kuukausittaiseksi ansionmenetykseksi 8000 markkaa. Määrää pudotti uhrin nuori ikä sekä "elämän yleinen epävarmuus", joiden vuoksi ehdottoman varmaa tietoa menetyksistä ei voinut olla. Vuotuinen ansionmenetyskorvaus on sidottu elinkustannuksiin. Korvaus kasvaa, kun elinkustannukset nousevat.

Pahoja vammoja muillakin

Muiden korvausten osalta hovioikeus muutti käräjäoikeuden päätöstä vain sieltä täältä. Hovioikeus korjaili lukuja enimmäkseen alaspäin, joten kokonaissumma laski noin neljännesmiljoonan käräjäoikeudessa tuomitusta. Insinööriopiskelijan lisäksi monet muutkin Komet Bomb -uhrit kärsivät pysyviä, joskin lievempiä vaurioita. Monien ulkonäkö on kärsinyt vammojen ja leikkausten takia. Yksi uhri menetti näön toisesta silmästään, toisen hiusten kasvu kärsi ja niin edelleen.

Useiden kohdalla korvaukset nousevatkin satoihin tuhansiin markkoihin. Hovioikeuteen valitti 13 uhria. Myös syyttäjä ja tuomitut valittivat. Syyttäjä vaati ankarampia rangaistuksia muun muassa sillä perusteella, että Komet Bombeille ei olisi ollut viranomaisten hyväksyntää. Tämä jäi näyttämättä toteen, vaikka epäilyjä asiasta hovioikeuden mukaan olikin.

Puutteellinen käyttöohje

Komet Bomb -onnettomuudet sattuivat vuosien 1996 ja 1997 vaihteessa. Tulilon maahantuomat Komet Bomb 3 -raketit räjähtelivät ihmisten kasvoille eri puolilla Suomea. Raketeissa oli puutteellinen käyttöohje, jossa ei mainittu, että tulilangan päältä on sytytettäessä poistettava suojapaperi. Jos paperia ei poistettu, pommi räjähti saman tein.

Komet Bombin tulilanka oli mustaan ruutiin imeytettyä pumpulilankaa. Tällainen niin kutsuttu pintatulilanka palaa erittäin nopeasti ja arvaamattomasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.