Mainos

Koloradonkuoriaiset leviämässä

Koloradonkuoriaisia on löydetty ensi kertaa Etelä-Karjalan ulkopuolelta. Koloradonkuoriaisen toukkia havaittiin eilen Sulkavalla ja Anjalankoskella. Kasvintuotannon tarkastuskeskus kehottaa Etelä-Savon viljelijöitä tarkkailemaan peltojaan kuoriaisten leviämisvaaran takia.

-Koloradonkuoriaiset eivät todennäköisesti leviä kauas itärajan tuntumasta. Suurin osa kuoriaisista on löydetty Lappeenrannan tuntumasta, rauhoittelee kasvinsuojeluosaston apulaisjohtaja Rauni Virtanen Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta.

Tuulten mukana tulleita toukkia on ollut hyvin vaikea havaita kasvustossa. Toukkia alkaa löytyä parhaiten nyt, kun ne tekevät tuhojaan kasvustoissa. Virtasen mukaan koloradonkuoriainen keskittyy erityisesti syömään perunan lehtiä. Lehdet saattavat olla vain reikäisiä, mutta joskus koko maanpäällinen osa kasvista on syöty.

Viranomaiset ovat kaksinkertaistaneet perunakasvustojen tarkastukset ja torjuntaruiskutukset Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Maanantaista lähtien viljelyksiä on tarkastanut 20 viranomaista. Myös viljelijöiden odotetaan edelleen jatkavan perunakasvustonsa tarkkailua ja ilmoittavan kuoriaishavainnoistaan Kasvintuotannon tarkastuskeskukseen.

Kuoriaiset uhka luomuviljelmille

Etelä-Karjalassa koloradonkuoriaisia on havaittu nyt myös luomuviljelmällä. 20-30 aarin perunaviljelmällä kuoriaiset aiotaan hävittää polttamalla. Torjunta-aineisiin ei todennäköisesti jouduta luomuviljelmällä turvautumaan. Luomuviljelmän varhaisperunat voidaan nostaa normaalisti, kunhan maanpäällinen kasvusto hävitetään.

-Jos luomuviljelmillä joudutaan käyttämään torjunta-ainetta, niiden satoa ei voida myydä luomuna. Seuraavana vuonna voidaan kuitenkin taas viljellä luomuperunaa, koska aineiden ei pitäisi jäädä maahan, Virtanen sanoo.

Torjunta-aineiden jäämistä maahan otetaan eniten näytteitä luomukasvustoista. Jäämäsäännökset ovat luomuviljelmillä tiukemmat kuin tavallisilla viljelmillä. Koloradonkuoriaiset ovatkin Kasvituotannon tarkastuskeskuksen mukaan suurempi uhka luomuviljelyksille kuin tavallisille pelloille. Suomen viljelyalasta noin viisi prosenttia on luomuviljelyalaa.

Kemiallinen torjunta tehonnut

Koloradonkuoriaisia on tähän mennessä löydetty kaikkiaan 71 perunakasvustosta, lähinnä Lappeenrannan ympäristöstä. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen mukaan koloradonkuoriaiset on tuhottava viimeistään ensi viikolla. Sen jälkeen jäljellä olevat toukat menevät maahan koteloitumaan.

Koloradonkuoriaisia on torjuttu Etelä-Karjalassa heinäkuun puolivälistä lähtien. Kemiallinen torjunta on tehonnut hyvin, mutta pieniltä pelloilta kuoriaisia on noukittu käsinkin.

Perunakasvustossa koloradonkuoriaista on havaittu Suomessa aiemmin vain Jaalassa vuonna 1983. Porista löydettiin 80-luvulla satoja kuoriaisia, mutta ne eivät levinneet perunakasvustoihin. Myös junista ja hedelmäkuormista on tavattu kuoriaista. Alun perin koloradonkuoriainen on levinnyt Eurooppaan Yhdysvalloista. Lähimpänä maatamme sitä on esiintynyt säännöllisesti Virossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.