Mainos

Kolme kuollut suolistobakteeriin

Clostridium difficile -suolistobakteeria esiintyy laajasti maailmalla, mutta vielä ei tiedetä, miten sen vaikeaksi muuttunut kanta on levinnyt Suomeen.

Kolme ihmistä on kuollut ärhäkkään suolistobakteeriin Etelä-Suomessa.

Kaksi vanhusta kuoli jo viime toukokuussa Tammisaaren alueella. Kolmas kuolemantapaus sattui hiljattain Porvoossa. Silloin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hälytyskellot alkoivat kilistä, koska kuollut oli keski-ikäinen mies, joka oli muuten terve. Vanhusten ja miehen kuoleman väliltä ei ole löytynyt yhteyttä.

Clostridium difficile -nimisen suolistobakteerin uusi kanta aiheutti miehen kuoleman. Vanhusten kuolemiin se ainakin myötävaikutti. Bakteeri tuottaa myrkkyjä, jotka kulkevat suoleen ja aiheuttavat ripulin. Sairastuminen liittyy lähes poikkeuksetta antibioottilääkitykseen.

- Mikä tahansa antibiootti voi aiheuttaa sairastumisen, sanoo Husin ylilääkäri Ville Valtonen.

Pahimmillaan kuolema seuraa 1-2 päivän kuluttua sairastumisesta.

- huoleen on, mutta pitää muistaa, että monesti bakteeri on saatu sammutettua. Hoito on, jos sairaus havaitaan ajoissa, Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu muistuttaa.

"Hoitajakato olisi katastrofi"

Husissa on osattu odottaa epidemiaa, joka on riehunut monissa muissa maissa.

- Mutta kun ei ole erityistä syytä epäillä bakteeria, eikä löydy rahoitusta, niin ei ole järkeä huvikseen tutkia. Nyt sairaus oli raju, ja siksi tutkimus käynnistyi, ylilääkäri Valtonen sanoo.

Husin laboratorio kerää parhaillaan kantoja ja tutkii niitä. Sairaanhoitopiirit ovat hälytysvalmiudessa. Epäilynä on, että sairastuneita löytyy lisää.

Raju suolistobakteeri on rantautunut Eurooppaan vuonna 2004. Sen reittiä Suomeen ei tiedetä. Valtonen pelkää, että influenssakausi lisää antibioottien käyttöä ja rajujen antibioottiripulien määrää. Myös mahdollinen sairaanhoitajien irtisanoutuminen hirvittää.

- Se olisi katastrofi sairaalainfektioiden leviämisen kannalta.

Esimerkiksi terveyskeskusten osastoilla olevat vanhukset ovat alttiita saamaan ärhäkän suolistobakteerin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.