Kokoomuksessa hurja vaali – ministeri hävisi yllättäjälle 0,4 äänellä: "Kävi kuin Juha Miedolle"

Kokoomuksen puoluekokous valitsi varapuheenjohtajiksi puolustusministeri Antti Häkkäsen, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen sekä uutena kuopiolaisen kansanedustajan Karoliina Partasen.

Häkkänen sai 603,2 ääntä, Ikonen 566,2 ääntä ja Partanen 409,4 ääntä.

Myös ehdolla ollut tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala sai 0,4 ääntä vähemmän kuin Partanen.

– Sari Multalalle kävi kuin Juha Miedolle, joka hävisi sadasosalla, luonnehti Häkkänen.

Aiemmista varapuheenjohtajista ulkoministeri Elina Valtonen ei enää ollut ehdolla.

Kokoomuksen paikallisyhdistykset voivat joissakin tapauksissa lähettää puoluekokoukseen edustajan, jolla on äänestyksissä käytössä vain äänen viidesosa. Se selittää desimaalieron.

Häkkänen kiitteli äänestäjiä ja kokoomuksen kenttäväkeä ykköspaikastaan ja vahvasta tuesta.

– Kokoomuskentällä Petterin (Orpo) johdolla on tällä hetkellä, voi sanoa melkein vuosikymmeniin, yhtenäisyyden, päättäväisyyden, tekemisen meininki ja se kuvastui tästä kokouksesta, hän luonnehti puoluekokouksen tunnelmaa.

Niin ikään Uudeltamaalta varapuheenjohtajistoon pyrkinyt kansanedustaja Jarno Limnéll sai 245,4 ääntä.

Aiemmista varapuheenjohtajista ulkoministeri Elina Valtonen ei enää ollut ehdolla.

Kokoomuksen puoluekokous valitsi varapuheenjohtajat sunnuntaina Tampereella. Puoluevaltuuston puheenjohtajana valittiin jatkamaan kansanedustaja Heikki Autto.

"Tulos oli yllätys"

Karoliina Partanen oli sekä Savo-Karjalan kokoomuksen että kokoomusnaisten ehdokas. Ennen kansanedustajan uraansa hän on toiminut asianajajana ja työoikeusjuristina. Hän on myös muun muassa Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

Eduskunnassa Partanen on perustuslakivaliokunnan ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen.

– Vaalitulos oikeastaan osoittaa sen, että jokaisella äänellä on demokratiassa merkitystä. Oli varsin täpärä äänestys ja täytyy sanoa, että oli myös yllätys, Partanen kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa vaalitulos osoittaa myös, että kokoomus on todella koko Suomen kokoomus ja se näkyy puheenjohtajistossa. Häkkänen on Mäntyharjulta, Ikonen Tampereelta ja Partanen itse Kuopiosta.

Lue myös:

    Uusimmat