"Kokonaistaideteos, kaupungin komein terassi" – Mestariarkkitehdin klassikkorakennus Helsingin paraatipaikalla on vihattu ja rakastettu

Vihattu ja rakastettu Sokeripala – vierailulla Katajanokan klassikkorakennuksessa 8:23
Vihattu ja rakastettu Sokeripala – MTV vierailulla Katajanokan klassikkorakennuksessa

Helsingin Kauppatorin kupeessa sijaitseva Stora Enson entinen pääkonttori, niin sanottu ”Sokeripala” on jakanut mielipiteitä valmistumisestaan lähtien vuonna 1962. Ympäristöstä erottuva Alvar Aallon suunnittelema moderni valkoinen kuutio seisoo Uspenskin katedraalin vieressä Kanavarannassa. 

Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman avasi Aallon ajatuksenjuoksua rakennuksen suunnittelun taustalla MTV Uutisaamussa perjantaina. Yleisesti Korkman kuvailee sokeripalaa ”kokonaistaideteokseksi”. Rakennus on paljon muuta kuin pelkkä julkisivu, ja Aalto suunnitteli rakennuksen sisätiloja hyvinkin pikkutarkasti.

– Mielestäni täällä on kaupungin komein terassi. Se on kolmeen eri ilmansuuntaan ja näkymät ovat huikeat. 

Yksi syy kritiikille rakennusta kohtaan tulee epäilemättä siitä, että se eroaa niin paljon viereisestä Uspenskin katedraalista ja lähiympäristön punatiilirakennuksista. Korkmanin mukaan ratkaisun taustalla oli kuitenkin selkeä logiikka.

– Presidentinlinna, Korkein oikeus, kaupungintalo ja Ruotsin suurlähetystö. Pohjoisesplanadilla on tällainen palatsien linja ja Aallon ajatuksena oli jatkaa sitä. Rakennusten mittasuhteet ovat samat, sanoo Korkman.

Katso yllä olevasta videosta, miten toimittaja Mika Tommola ja Kari Korkman kiertävät "Sokeripalan" eri kerroksia.

Lue myös:

    Uusimmat