Kokkimaajoukkueen kuulumisia

Vastikään kansainvälisestä kulinaarisesta kilpailusta Chicagosta palannut Suomen kokkimaajoukkue ei kauan ehdi huilata tiukan kisakoitoksen jälkeen. Jo elokuun alussa alkaa harjoittelu lokakuussa 2004 Saksassa pidettäviin kokkiolympialaisiin, jotka ovat maajoukkueen kaksivuotisen kilpailukauden päätavoite.

Ennen uuden harjoittelukauden alkamista maajoukkue aikoo vetää yhteen Chicagon kilpailusta saadut kokemukset. - Tuomaristolta tuli kiitosta menukokonaisuudesta ja keittiötyöskentelystä, mutta kyllä joka osa-alueella on vielä vähän petrattavaakin, summaa maajoukkueen kapteenina toimiva Jarmo Laitinen.

Kaiken kaikkiaan maajoukkue on sangen tyytyväinen suoritukseensa Chicagon kilpailussa. Ja aivan syystä: lämpimän keittiön osuudessa joukkue ylsi kolmannelle ja kylmän keittiön osuudessa kuudennelle sijalle. Kilpailussa oli mukana yhteensä 11 joukkuetta.

Saksan kokkiolympialaisiin lähdetään tavoittelemaan sijoja 6 - 8. - Aiomme lähteä kilpailuun pitkälti samalla linjalla kuin Chicagoonkin. Tuotteita ei muuteta muuta kuin joidenkin ajankohtaisen raaka-aineiden osalta, Laitinen kertoo.

Kilpailutilanne paras valmentaja

Chicagon kilpailu oli suurimmalle osalle joukkueen jäsenistä ensimmäinen kosketus kovatasoisiin kansainvälisiin kokkikilpailuihin. Jarmo Laitisen mielestä kilpailukokemus antaa hyvän pohjan tuleviin kokkiolympialaisiin. - Valmennuksessa on vaikea kertoa kaikki mahdolliset asiat, jotka kilpailutilanteessa pitää ottaa huomioon. Kilpailussa jokainen saattoi huomioida ne itse.

Laitinen on nykyisen kokkimaajoukkueen kokenein kilpailija. Hän oli mukana jo edellisessä maajoukkueessa, joka edusti Suomea kolmissa kansainvälisissä kilpailuissa. Laitinen on ollut kahdesti mukana myös Vuoden Kokki -kilpailussa. Vuodelta 2000 saavutuksena on kilpailun kolmas sija.

Jarmo Laitinen pitää kilpailutoimintaa ammatillisesti haasteellisena. Kaikkein antoisinta on hänen mielestään se, että kilpailuissa pystyy luomaan suhteita muiden joukkueiden ja tuomareiden kanssa. Kilpailumatkat ovat poikineet runsaasti uusia tuttavuuksia varsinkin pohjoismaisista keittiömestareista.

Tulevina vuosina tuomariksi

Laitinen aikoo jatkaa maajoukkuetoiminnassa vielä muutaman vuoden. - Sen jälkeen on aika keskittyä johonkin muuhun.

Kokonaan Laitinen ei aio kilpailutoimintaa jättää, sillä tulevaisuuden suunnitelmissa siintävät tuomarointitehtävät. Esimakua niistä antoi Pohjoismaiden Keittiömestareiden Liiton NKF:n tuomarikoulutus, johon hän osallistui kuluneen kevään aikana. - Tuomaritehtävien kautta voi päästä vaikuttamaan Suomen tulevien kokkimaajoukkueitten menestykseen, Laitinen pohtii tulevaa tehtäväkenttäänsä.

Hoitopaikka sinetöi urahaaveet

Jarmo Laitisella on takanaan jo 18 vuoden ura ravintola-alalla. Uravalinta oli selvä jo lapsuusvuosista saakka, kun hoitopaikalla vallinnut ruuanlaittoinnostus tarttui tarmokkaaseen pikkupoikaankin.

Vuosien saatossa tutuiksi ovat tulleet muun muassa sellaiset nimekkäät helsinkiläisravintolat kuin Walhalla, Capitol, George, Meritorppa, Havis Amanda ja Aleksander Nevski. Muutama vuosi on vierähtänyt ulkomailla Anaheimissa, Bermudalla ja Sveitsissä. Viimeiset puolitoista vuotta Laitinen on vastannut helsinkiläisen ravintola Savoyn jälkiruuista.

- Viihdyn ravintolaympäristössä. Joka päivä tulee vastaan ongelmatilanteita, jotka pitää ratkaista. Täydellisyyteen ei päästä koskaan, mutta mahdollisimman pitkälle asiat yritetään viedä, Laitinen kertoo.

Ruoka täyttää myös vapaa-ajan

Laitinen myöntää, että ruoka täyttää pitkälti myös vapaa-ajan ajatukset. - Laitan ruokaa kotonakin. En tosin jälkiruokia, mutta suolaista ruokaa. Ulkona käyn syömässä aina mahdollisuuksien mukaan. Lomamatkatkin liittyvät aina jollakin tavalla ruokaan. Ainakin yhden kokeiltavan ravintolan yritän alueelta etsiä, jos vain budjetti sallii. Ravintolan ei välttämättä tarvitse olla kauhean kuuluisa. Useimmiten riittää se, että ruoka on tehty hyvistä raaka-aineista.

Omaksi kesäsesongin suosikkiraaka-aineekseen Laitinen nostaa suomalaiset marjat. Kehuja saavat erityisesti avomaan mansikat ja vadelmat. Jälkiruokakokin suositus kesäisen aterian päätökseksi on tuoreista vadelmista valmistettu sorbet, joka taitavan kokin hyppysissä saa sille ominaisen, koivunlehteen vivahtavan maun.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja