Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kokki paljastaa: Huippuravintola ei ole tae tasosta

Julkaistu 27.10.2011 11:25(Päivitetty 27.10.2011 11:44)

Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.

Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.

Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.

– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.

Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.

Töissä ärsyttivät muut asiat. Pitkät työpäivät, hankalat työvuorot ja kuumat työolosuhteet tekivät arjesta tukalaa. Ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun tottunutta keittiöiden hierarkia ärsytti.

– Joskus kovassa paineessa olevat keittiömestarit siirtävät paineensa alaisiinsa huutamalla ja reuhaamalla. Kaikki ovat varmaan nähneet Gordon Ramsayn. En oikein tiedä, toimiiko sellainen johtamistyyli todella, mutta omasta mielestäni se ei toimi. Jotakin asiasta kertoo se, että vaihtuvuus ravintola-alalla on suurta, Mikko sanoo.

Rankka työ, rankat huvit

Toisinaan jopa 16 tunnin päiviä tehnyt Mikko ehti työskennellä niin huippuravintoloissa kuin vaatimattomimmissa keittiöissä. Mikko on sitä mieltä, että aina huippuravintolan maine ei takaa hyvää tasoa.

– Eräässä Helsingin Mikonkadulla sijaitsevassa ravintolassa kypsennettiin pihvit mikrossa kypsäksi ja perunamuusit tehtiin valmiista perunapyreestä. Toisessa ravintolassa poltettiin sisällä, mitä en voi hyväksyä, Mikko selittää.

Mikon viimeinen työpaikka oli laskettelukeskuksessa Levillä. Sen kauden jälkeen Mikolle tuli olo, että kova työtahti ja raskaat huvit saavat jäädä.

– Siellä ne työpäivät vasta pitkiä olivatkin – ja juhliminen rankkaa. Keittiön viinoilla aloiteltiin jo lattioita siivotessa ja sieltä siirryimme aina baarin puolelle. Talvi oli rankka kaikin puolin, Mikko muistelee.

Nykyään Mikko työskentelee markkinointiassistenttina.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, Photomak (Kuvat eivät liity tapaukseen)

Lisää aiheesta:

Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kiviKatariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisilleNäitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinäKuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 14:13
    Vammaiset

    Katariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?

  • 12:17
    Kissat

    Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisille

  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"