Kokki paljastaa: Huippuravintola ei ole tae tasosta

Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.

Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.

Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.

– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.

Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.

Töissä ärsyttivät muut asiat. Pitkät työpäivät, hankalat työvuorot ja kuumat työolosuhteet tekivät arjesta tukalaa. Ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun tottunutta keittiöiden hierarkia ärsytti.

– Joskus kovassa paineessa olevat keittiömestarit siirtävät paineensa alaisiinsa huutamalla ja reuhaamalla. Kaikki ovat varmaan nähneet Gordon Ramsayn. En oikein tiedä, toimiiko sellainen johtamistyyli todella, mutta omasta mielestäni se ei toimi. Jotakin asiasta kertoo se, että vaihtuvuus ravintola-alalla on suurta, Mikko sanoo.

Rankka työ, rankat huvit

Toisinaan jopa 16 tunnin päiviä tehnyt Mikko ehti työskennellä niin huippuravintoloissa kuin vaatimattomimmissa keittiöissä. Mikko on sitä mieltä, että aina huippuravintolan maine ei takaa hyvää tasoa.

– Eräässä Helsingin Mikonkadulla sijaitsevassa ravintolassa kypsennettiin pihvit mikrossa kypsäksi ja perunamuusit tehtiin valmiista perunapyreestä. Toisessa ravintolassa poltettiin sisällä, mitä en voi hyväksyä, Mikko selittää.

Mikon viimeinen työpaikka oli laskettelukeskuksessa Levillä. Sen kauden jälkeen Mikolle tuli olo, että kova työtahti ja raskaat huvit saavat jäädä.

– Siellä ne työpäivät vasta pitkiä olivatkin – ja juhliminen rankkaa. Keittiön viinoilla aloiteltiin jo lattioita siivotessa ja sieltä siirryimme aina baarin puolelle. Talvi oli rankka kaikin puolin, Mikko muistelee.

Nykyään Mikko työskentelee markkinointiassistenttina.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, Photomak (Kuvat eivät liity tapaukseen)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja