Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.
Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.
Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.
– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.
Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.


