Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.
Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.
Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.
– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.
Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.
Töissä ärsyttivät muut asiat. Pitkät työpäivät, hankalat työvuorot ja kuumat työolosuhteet tekivät arjesta tukalaa. Ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun tottunutta keittiöiden hierarkia ärsytti.
– Joskus kovassa paineessa olevat keittiömestarit siirtävät paineensa alaisiinsa huutamalla ja reuhaamalla. Kaikki ovat varmaan nähneet Gordon Ramsayn. En oikein tiedä, toimiiko sellainen johtamistyyli todella, mutta omasta mielestäni se ei toimi. Jotakin asiasta kertoo se, että vaihtuvuus ravintola-alalla on suurta, Mikko sanoo.
Rankka työ, rankat huvit
Toisinaan jopa 16 tunnin päiviä tehnyt Mikko ehti työskennellä niin huippuravintoloissa kuin vaatimattomimmissa keittiöissä. Mikko on sitä mieltä, että aina huippuravintolan maine ei takaa hyvää tasoa.
– Eräässä Helsingin Mikonkadulla sijaitsevassa ravintolassa kypsennettiin pihvit mikrossa kypsäksi ja perunamuusit tehtiin valmiista perunapyreestä. Toisessa ravintolassa poltettiin sisällä, mitä en voi hyväksyä, Mikko selittää.
Mikon viimeinen työpaikka oli laskettelukeskuksessa Levillä. Sen kauden jälkeen Mikolle tuli olo, että kova työtahti ja raskaat huvit saavat jäädä.
– Siellä ne työpäivät vasta pitkiä olivatkin – ja juhliminen rankkaa. Keittiön viinoilla aloiteltiin jo lattioita siivotessa ja sieltä siirryimme aina baarin puolelle. Talvi oli rankka kaikin puolin, Mikko muistelee.
Nykyään Mikko työskentelee markkinointiassistenttina.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Kuva: Shutterstock, Photomak (Kuvat eivät liity tapaukseen)
Uusimmat
-
12:06
Huippumalli Gisele Bündchen paljastaa yksityiskohtia perhe-elämästään: "Se vaatii paljon työtä"
-
12:03
Jos käytät Post-it-lappuja, tämä kikka sinun pitää tietää
-
11:44
Ukrainan hallinto ei suostu alueluovutuksiin rauhanneuvotteluissa – toimittajat pääsivät Mariupoliin: MTV seuraa sotaa
-
11:35
Toimittajat pääsivät katsomaan Venäjän valtaamaa Mariupolia – monet asukkaat kertoivat menettäneensä kotinsa
-
10:55
Kommentti: Kitinä lippuhinnoista on turhaa – MM-Leijonat ei ole kansalaisoikeus
-
10:55
Älä mokaa peräkärryä lastatessa – tästä mallisuorituksesta sinäkin voit oppia monta asiaa
-
10:31
Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut – sairastui koronaan viikko sitten
-
10:26
Zelenskyi: Donbassin tilanne Itä-Ukrainassa on "erittäin vaikea" – tykistöt tulittavat taukoamatta
-
10:22
Olisiko Jukka Jalonen saanut tämän läpi 15 vuotta sitten? Leijonissa hämmästyttävä yksityiskohta – "Jonne, sinä vähän haukottelitkin"
-
10:06
Helena Petäistön kolumni: Ranskan uutta pääministeriä odottaa hengästyttävän pitkä työlista – Elisabeth Bornella myös yllättävä Suomi-yhteys
-
10:03
Victoria Beckham avoimena kauneusihanteesta: "Se on vanhanaikainen asenne"
-
10:00
Petteri Sihvosen pakina: "Emme ole sanottavammin urheilukansaa"
-
09:58
Törkeästä kopioinnista syytetty F1-talli antoi vastineensa – näin kohua herättänyttä autoa selitettiin: "Olimme valinneet väärän tien"
-
09:49
MTV seuraa: Kalle Rovanperä kiinni Portugalin MM-rallin voitossa – ratkaisuhetket käsillä
-
09:45
Varaprofessorin mukaan lukioiden eriarvoistuminen syvenee tulevaisuudessa: "Lukiosta on tullut statuskysymys" – keskiarvorajat nousevat pääosin yli kasin
-
09:43
MTV testasi 8 alkoholitonta kuohuviiniä – juomat yllättivät, yksi yhteinen suosikki löytyi: "Voisin kyllä valita tämän tarjottavaksi juhliin"
-
09:38
Sami Kapanen ja Mikko Koivu valitsivat parhaat maalivahdit uriensa varrelta – yleisökysymys tuli yllättävästä osoitteesta
-
09:02
Antero Mertarannalta ronski paljastus Venäjän MM-turnauksesta: "Hanuri muistutti jäniksen suuta"
-
08:45
Leijonat-tähden peliesitykset keräävät ylistystä, Olli Jokiselta huima vihjaus NHL:stä – "Ihan varmasti onnistuisi"
-
08:38
Kaliningradilaiset ovat jumissa keskellä EU:ta – kaupungista poistuminen vaikeaa ja kallista
-
Lataa lisää