Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.
Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.
Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.
– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.
Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.
Töissä ärsyttivät muut asiat. Pitkät työpäivät, hankalat työvuorot ja kuumat työolosuhteet tekivät arjesta tukalaa. Ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun tottunutta keittiöiden hierarkia ärsytti.
– Joskus kovassa paineessa olevat keittiömestarit siirtävät paineensa alaisiinsa huutamalla ja reuhaamalla. Kaikki ovat varmaan nähneet Gordon Ramsayn. En oikein tiedä, toimiiko sellainen johtamistyyli todella, mutta omasta mielestäni se ei toimi. Jotakin asiasta kertoo se, että vaihtuvuus ravintola-alalla on suurta, Mikko sanoo.
Rankka työ, rankat huvit
Toisinaan jopa 16 tunnin päiviä tehnyt Mikko ehti työskennellä niin huippuravintoloissa kuin vaatimattomimmissa keittiöissä. Mikko on sitä mieltä, että aina huippuravintolan maine ei takaa hyvää tasoa.
– Eräässä Helsingin Mikonkadulla sijaitsevassa ravintolassa kypsennettiin pihvit mikrossa kypsäksi ja perunamuusit tehtiin valmiista perunapyreestä. Toisessa ravintolassa poltettiin sisällä, mitä en voi hyväksyä, Mikko selittää.
Mikon viimeinen työpaikka oli laskettelukeskuksessa Levillä. Sen kauden jälkeen Mikolle tuli olo, että kova työtahti ja raskaat huvit saavat jäädä.
– Siellä ne työpäivät vasta pitkiä olivatkin – ja juhliminen rankkaa. Keittiön viinoilla aloiteltiin jo lattioita siivotessa ja sieltä siirryimme aina baarin puolelle. Talvi oli rankka kaikin puolin, Mikko muistelee.
Nykyään Mikko työskentelee markkinointiassistenttina.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Kuva: Shutterstock, Photomak (Kuvat eivät liity tapaukseen)
Uusimmat
-
20:00
Salkkarit-hahmon synnytys käynnistyy – vaatii tuekseen yllättävän henkilön
-
19:55
Rumaa jälkeä! KalPa ryöpyttää SM-liigan häntäpään joukkuetta
-
19:55
Trumpin kohuttu "kokisnappula" ilmestyikin takaisin Bidenin työpöydälle – mutta mitä nappia painamalla tapahtuu?
-
19:52
Sijoittajat vievät yksiöt nuorten nenän edestä - ja siksi ensiasunnoiksi ostetaan nyt jopa omakotitaloja
-
19:47
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Jyväskylän koronatilanne pahenee – ennätyksellinen määrä tartuntoja, puolet tartunnoista opiskelijoiden ravintolatapahtumasta
-
19:45
Hus vastusti lasten ja nuorten harrastusten avaamista – johtajaylilääkäri: "Hus suositteli nykyisten rajoitusten jatkamista"
-
19:45
Näin laulaa Lukon tehotykin kanuuna! Video: tyly naulaus vastahyökkäyksestä
-
19:41
Alfa Romeo heitti F1-kuskeilleen leikkimielisen haasteen – Kimi Räikköstä ei tuntunut pahemmin kiinnostavan
-
19:37
Hallitus linjaa: Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän koronarokottamisen
-
19:32
Patrik Laine matkalla uuteen kotikaupunkiin – ratkaiseva askel lähestyy
-
19:29
Paperityöt ja byrokratia lisääntyneet ja hinnat nousseet: Näin Brexit on näkynyt Suomessa ja Britanniassa
-
19:19
Jennalla on 300 000 euroa ulosotossa – professori lohduttaa: 15 vuoden päästä velat vanhenevat
-
19:16
Anni Sinnemäki valittiin vihreiden viralliseksi pormestariehdokkaaksi
-
19:15
SM-liigan tuhoisimpiin kuuluva rannelaukaus puhui taas – TPS johtoon HIFK:ta vastaan komealla osumalla
-
19:02
Kuinka pahasti Suomen koronarokotukset viivästyvät? "Merkittävästi", vastaa THL
-
19:01
Eikö elämänmuutoslupaus pidä? Juanita-vyötiäisen kuvaan voi moni samaistua: "Vaikuttaisi luovuttaneen"
-
18:55
SM-liigan kärkiottelussa tapahtuu: KooKoon maajoukkuepakki avasi maalihanat, Pelicans rokotti sekoilun jälkeen
-
18:45
Vasemmiston toimiston ikkunoita töhrittiin hakaristeillä Oulussa – viime viikolla samoin kävi vihreiden puoluetoimistolla
-
18:30
Jenni Banerjee julkaisi suloisia kuvia Freja-tyttärestään – pienokainen täyttää vuoden
-
18:17
MM-jääkiekon isännyyttä pähkäillään vielä – Kummola: "Latvia on mielestäni jo kärsinyt tarpeeksi"
-
Lataa lisää