Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kokki paljastaa: Huippuravintola ei ole tae tasosta

Julkaistu 27.10.2011 11:25(Päivitetty 27.10.2011 11:44)

Kokin ammatista on tullut tv-kokkien myötä trendi. Tosiasiassa kokin ammatista on glamour kaukana. Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31 kertoo, mihin mokiin ravintolat syyllistyvät.

Helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Mikko, 31, ei palaa enää kokiksi. Kuusi vuotta ravintoloiden keittiöissä sai riittää. Pitkät työajat, turha hierarkia ja kuumat olosuhteet keittiössä saivat Mikon vaihtamaan kokonaan alaa.

Kokkikoulu oli luonnollinen valinta Mikolle, joka oli pienestä pitäen tottunut tekemään ruokaa perheelleen. Makujen yhdistämisen kyky oli Mikolla jo luonnostaan hallussa ja koulu sujui hienosti. Työelämäkin tuntui aluksi mukiinmenevältä, mutta vuodet ahtaissa keittiöissä ja hierarkisessa työilmapiirissä saivat hänet lopulta vaihtamaan alaa.

– Vasta viimeisinä työvuosina ravintolassa tajusin, että muu elämä kiinnostaa minua enemmän kuin pelkästään keittiön kattiloiden ja pariloiden katsominen. Ravintolassa työskennellessä sosiaalinen elämä rajoittui baareissa käymiseen työkavereiden kanssa ja kuntoilua oli vaikeaa yhdistää kiireiseen työrytmiin. Myös viikonloput menivät yleensä töissä. Kaikki on tietysti persoonasta kiinni, mutta itselleni en tuota elämäntapaa kokenut sopivaksi, Mikko kertoo.

Kokin ammattia ei voinut unohtaa edes vapaa-ajalla. Aiemmin ruoanlaitosta nauttinutta Mikkoa alkoi ärsyttää, kun tutut ja sukulaiset pyysivät häntä jatkuvasti kokkaamaan juhliinsa.

Töissä ärsyttivät muut asiat. Pitkät työpäivät, hankalat työvuorot ja kuumat työolosuhteet tekivät arjesta tukalaa. Ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun tottunutta keittiöiden hierarkia ärsytti.

– Joskus kovassa paineessa olevat keittiömestarit siirtävät paineensa alaisiinsa huutamalla ja reuhaamalla. Kaikki ovat varmaan nähneet Gordon Ramsayn. En oikein tiedä, toimiiko sellainen johtamistyyli todella, mutta omasta mielestäni se ei toimi. Jotakin asiasta kertoo se, että vaihtuvuus ravintola-alalla on suurta, Mikko sanoo.

Rankka työ, rankat huvit

Toisinaan jopa 16 tunnin päiviä tehnyt Mikko ehti työskennellä niin huippuravintoloissa kuin vaatimattomimmissa keittiöissä. Mikko on sitä mieltä, että aina huippuravintolan maine ei takaa hyvää tasoa.

– Eräässä Helsingin Mikonkadulla sijaitsevassa ravintolassa kypsennettiin pihvit mikrossa kypsäksi ja perunamuusit tehtiin valmiista perunapyreestä. Toisessa ravintolassa poltettiin sisällä, mitä en voi hyväksyä, Mikko selittää.

Mikon viimeinen työpaikka oli laskettelukeskuksessa Levillä. Sen kauden jälkeen Mikolle tuli olo, että kova työtahti ja raskaat huvit saavat jäädä.

– Siellä ne työpäivät vasta pitkiä olivatkin – ja juhliminen rankkaa. Keittiön viinoilla aloiteltiin jo lattioita siivotessa ja sieltä siirryimme aina baarin puolelle. Talvi oli rankka kaikin puolin, Mikko muistelee.

Nykyään Mikko työskentelee markkinointiassistenttina.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, Photomak (Kuvat eivät liity tapaukseen)

Lisää aiheesta:

Koronapandemian jälkeisen ilmiön vaikutus parisuhteeseen voi olla merkittäväHelppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat Miksi persoonallisuustestit kiehtovat? Itsensä lokerointi ei ehkä kannataOnko auton huolto ajankohtainen? Teppo Vesalaisen arvokas vinkki: "Säästin noin 700 euroa"Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:07
    Seksi ja parisuhde

    Koronapandemian jälkeisen ilmiön vaikutus parisuhteeseen voi olla merkittävä

  • 17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 14:21
    Terveys ja hyvinvointi

    Miksi persoonallisuustestit kiehtovat? Itsensä lokerointi ei ehkä kannata

  • 11:55
    Auton huoltaminen

    Onko auton huolto ajankohtainen? Teppo Vesalaisen arvokas vinkki: "Säästin noin 700 euroa"

  • 09:44
    Juomat

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"