Kun keittiö keikkuu ja ruoka uhkaa hypätä syliin, hyvät neuvot ovat tarpeen. Viisas veneilijä ruuvaa kattilan kiinni hellaan ja valjastaa tarpeen tullen myös itsensä, tietää Merikokin messissä -keittokirjan tekijä, vesillä viihtyvä Anne Sjöholm.
Monelle kesän kohokohta on, kun vene on pakattu ja lipuu satamasta kohti ulappaa. Myös Anne Sjöholmin ja hänen miehensä Steffin kesään kuuluu meri. Suuntana on tänä kesänä Gdansk Puolassa.
Veneily on tuoreen veneilijöiden keittokirjan tekijöille tuttua puuhaa jo vuosien takaa. Yhdessä on seilattu niin Suomen lähivesillä kuin edempänäkin. Skotlantiin suuntautunut kolmikuinen reissu on tähänastisista pisin. Anne Sjöholm jännitti etukäteen hurjaksi tiedetyn Pohjanmeren ylitystä.
– Oli haasteellista elää päivästä toiseen hankalissa oloissa ja nukkua pienissä pätkissä. Meillä oli matkalla myös vähän vaikeuksia: yhden purjeen lisäksi moottori meni rikki, emmekä pystyneet tekemään lisää sähköä ja käyttämään valoja ja tutkaa koko aikaa. Se oli kuitenkin meidän purjehdusuramme suurin saavutus ja meni lopulta hyvin. Oli hienoa saapua Skotlannin rannikolle neljän päivän ja kolmen yön yhtäjaksoisen purjehduksen jälkeen ja kääriytyä väsyneenä nukkumaan.
Veneissä ei voi riidellä
Merielämässä on MTV3:n uutisista tutun Anne Sjöholmin mielestä monta hyvää puolta. Merellä on muun muassa elettävä sovussa matkakumppaneidensa kanssa.
– Minusta merillä ei edes voi riidellä – siellä ei ole kovin monta ovea, joita voisi paiskoa, eikä paikkaa, johon paeta. Tilanteet on selvitettävä puhumalla. Jos jokin asia rupeaa harmittamaan toden teolla, täytyy vain vetäytyä johonkin nurkkaan ja odottaa niin kauan, että saa mielensä tasapainotetuksi.
– Mielenkiintoista on, että useimmissa veneissä eletään oikeasti sopuisaa elämää. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi lapset viihtyvät vesillä hyvin, koska maailma on veneessä niin pieni ja turvallinen ja isä ja äiti ovat aina lähellä, Sjöholm pohtii.
Sjöholm muistuttaa, että jos mieli tulla toimeen merillä, vene-elämästä on pidettävä. Hän arvelee, että ongelmia voi syntyä, jos lähtee mukaan purjehduksen saloja osaamattomana maakrapuna.
– Minulla itsellänikin on samanlainen tausta. Mitä enemmän ymmärtää mistä on kyse ja osallistuu siihen aktiivisesti, sitä kivempaa on.
Sjöholmin mukaan on myös turvallisuuskysymys, että veneessä on ainakin kaksi aikuista, jotka hallitsevat kaikki asiat.
– Jos toiselle sattuu jotain, toisen pitää ymmärtää, mitä veneessä tehdään ja pystyä purjehtimaan vene satamaan. Muuten ollaan tosi pulassa.
Kännykkä kiinni ja irti arjesta
Kaikkein hienointa veneilyssä on Anne Sjöholmin mielestä mahdollisuus päästä arjesta täysin irti.
– Heti kun köydet irtoavat ja hyppää veneen kannelle, on jo tavallaan perillä. On mukavaa, kun joutuu keskittymään tuuleen ja purjeisiin ja katsomaan kartalta, missä mennään. Aivot työskentelevät hauskojen asioiden parissa, ja kaikki aistit ovat hirveän auki.
Myös kännykästä ja sähköpostista kannattaa Sjöholmin mielestä luopua matkan ajaksi.
– Panen itse kännykkäni lomalla ehdottomasti kiinni. Sanelen kännykkänumerooni viestin, että olen lomalla ja jos on oikein henkilökohtaista mukavaa asiaa, voi soittaa tiettyyn numeroon. Meillä ei ole veneessä myöskään televisioita, vaan kuuntelemme uutiset ja merisään muutaman kerran vuorokaudessa radiosta. Nettiä käytämme vain satamissa. Yritämme irrottautua työympäristöstä merellä kokonaan.
Venekokki valjaissa
Anne ja Steffi Sjöholmin ja heidän ystäviensä Pirjo ja Jussi Haikalan keittokirja veneilijöille ilmestyi keväällä. Merikokin messissä on tietopaketti venekeittiön työvälineistä, muonavarastosta ja elintarvikkeiden säilyttämisestä sekä turvallisesta kokkaamisesta kovassakin kelissä.
Pahimmissa myräköissä venekokki tarvitsee jopa valjaat.
– Jos merenkäynti on kovaa ja matka satamaan on pitkä, ruokaa on voitava laittaa oloissa kuin oloissa. Välillä vene menee niin vinossa, että on vaikea yltää edes hämmentää kattilaa. Meillä on hellan edessä suojakaiteet, jotka estävät lieden päälle kaatumisen kaikissa keleissä. Kattilat on puolestaan ruuvattu hellaan kiinni, että ne eivät pääse kaatumaan kokin päälle.
Anne Sjöholm kehuu kirjan varusteluetteloa, joka erottaa sen muista markkinoilla olevista alan opuksista.
– Olemme satsanneet myös siihen, että jos joutuu olemaan pitkään vesillä tai ei ole jääkaappitilaa monista resepteistä on kaksi eri versiota: tuoreversio, johon voi laittaa vaikka kalaa, ja säilykeversio, jonka voi keittää sellaisista elintarvikkeista, jotka kestävät huoneen lämmössä useammankin viikon.
Merikokin messin reseptit ovat sovellettavissa Sjöholmin mukaan kaikenlaisiin veneisiin. Riittää, että mukana on retkikeitin.
– Esimerkiksi meillä ei ole veneessä uunia eikä jääkaappia, vaan kylmin säilytystila on lattialautojen alla merenpinnan lähellä.
Tuoreruokaa kelluvasta yrttitarhasta
Vaikka nopeasti pilaantuvia tuotteita ei voi pitää mukana kaikenlaisissa paateissa, tuoreudesta ei tarvitse tinkiä. Anne Sjöholm on onnistunut kasvattamaan veneessä jopa yrttejä.
– Monena kesänä mukana on ollut parvekelaatikollinen ruukkusalaattia ja yrttejä, vähän basilikaa, oreganoa ja ruohosipulia. Matkassa on myös aina kirsikkatomaatti. Se saa yleensä sen verran valoa, että tomaatit ehtivät kypsyä.
Purjehtiessa yritit ovat kannen alla suojassa, mutta iltaisin ne nostetaan ylös saamaan valoa.
– Alkuvuosina meidän viljelyksemme hymyilyttivät monia, mutta nyt ne ovat lisääntyneet kovasti muillakin. Ruotsin puolella niille vielä nauretaan hyväntahtoisesti. Heillä on edelleen pelargonioita.