Kohti kokkien MM-kisoja: Mika Palonen treenaa 50 tuntia viikossa

Kokkien maailmanmestaruuskilpailun Euroopan osakilpailu Bocuse d'Or Europe käydään Brysselissä 20.-21. maaliskuuta. Suomea kilpailussa edustaa keittiömestari Mika Palonen, joka on valmistautunut koitokseen huolella jo seitsemän kuukauden ajan.

Suomen edustuspaikan Bocuse d'Or -kilpailuun viime keväänä lunastanut keittiömestari Mika Palonen lähestyy ensimmäistä kisaetappiaan, kun Bocuse d'Or Euroopan osakilpailu käydään 20.-21. maaliskuuta. Maailman tärkeimpään kokkikisaan valmistautuminen alkoi viime kesänä ja syyskuusta lähtien kilpailuannoksia on treenattu jopa 50 tuntia viikossa. Loppukoitosta edeltävät kuukaudet on keskitytty annosten hienosäätöön, makujen ja yksityiskohtien viimeistelyyn.

Tavoitteena on sijoittua Euroopan kokkimaiden kärkeen ja antaa vakuuttavat näytöt suomalaisesta ruokaosaamisesta Lyonissa järjestettävää loppukilpailua varten. Palosen annosten valttina on torihenkisyys - raaka-aineiden tuoreus ja raikkaus.

– Tämä on kerran elämässä -kilpailu, joten Brysseliin ei lähdetä vain katsomaan, miten tässä käy. Euroopan karsinnassa pärjääminen auttaa menestymään myös Lyonin loppukilpailussa, sillä hyvin sijoittuneet muistetaan, Palonen tietää.

Kilpailuun valmistautuminen kovaa työtä

Pitkät päivät ovat rankkaan ravintolatyöhön tottuneille kokeille tuttuja, mutta kilpailuun valmistautumisessa on omat erityispiirteensä. Samoja annoksia on toistettava päivästä toiseen minuuttiaikataulun mukaan. Palosta kilpailuun valmistautuminen motivoi, sillä siinä on ajateltava hieman eri tavalla kuin arkisessa työssä.

– Tavallaan tämä on taidetta, sillä annosten ulkonäöllä on suuri merkitys. Mutta kun valmistetaan syötävää, sen pitää tietysti myös maistua hyvältä, Palonen toteaa.

Kilpailuannoksissa toreilta tuttua raikkautta

Kilpailun pakollisia pääraaka-aineita ovat vapaasti kasvatettu kana ja meriantura. Lisukkeissa ja kastikkeissa on annettu enemmän vapautta.

– Annoksissa on oltava kolme lisuketta sekä kastike, mutta niiden valmistusaineet saa valita itse, Palonen kertoo.

Teemalla ja esillepanolla on suuri merkitys kun kilpaillaan kokkimaailman huipulla. Suomen joukkueen annosten kantavana ajatuksena valmistautumisessa on ollut tori: raaka-aineiden tuoreus ja raikkaus, joka kuvastaa hyvin myös suomalaista ruokaa.

– Kevyttä ja kuulasta. Se on tänä päivänä se juttu. Annoksissani tuomarit pääsevät maistelemaan ainakin maa-artisokkaa, sitruunaa, persiljaa ja vihreää parsaa , Palonen paljastaa.

Taustalla huippukokkien kaarti

Brysselin karsintaan osallistuvasta 20 maasta 12 pääsee Lyonissa vuonna 2013 järjestettävään maailmanmestaruuskilpailuun. Valmistautuminen maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun on joukkuepeliä, jossa pääosan esittäjä tarvitsee tuekseen osaavan assistentin lisäksi myös vahvan taustajoukon. Suomen tiimin taustalla vaikuttaa arvovaltainen kaarti suomalaisia huippukokkeja.

Kisaorganisaatiota johtaa Suomen joukkueen presidentti, myös MTV3:n Makuja-kokkina tunnettu Pekka Terävä . Hän toimii kilpailuissa tuomarina, mutta vaikuttaa myös kilpailun kulisseissa.

– Presidentin asema antaa hyvän mahdollisuuden lobata Suomea ja suomalaista gastronomiaa. Tietenkin myös kehun Suomen edustajaa niin paljon kuin ehdin ja kehtaan, Pekka Terävä naurahtaa.

Mika Palosta ohjaa ja sparraa valmentaja Henry Tikkanen . Henkilökohtaisen valmentajan lisäksi valmennusta vahvistavat keittiömestarit Filip Langhoff ja Petteri Luoto. Kaikki kolme ovat aikoinaan itsekin edustaneet Suomea Bocuse d'Or -kilpailussa. Kokeneiden keittiömestareiden jakamat neuvot ja näkemys ovat Paloselle arvokas apu kilpailuun valmistautumisessa.

Mikä Bocuse d'Or?

Ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimetty Bocuse d'Or -kilpailu on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Suomi on ollut mukana kilpailussa 11 kertaa ja maamme paras kokonaissijoitus kilpailussa on vuosina 1999 ja 2011 saavutettu 5. sija.

Suomessa Bocuse d´Or -toiminnan taustalla on ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen.

(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat