Mainos

Kohtalon hetki: Juncker yrittää viimeiseen saakka Kreikka-sopua

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää yhä sorvata viime hetken sopua Kreikan ja lainoittajien välillä.

Komission tiedottajan mukaan Jean-Claude Juncker on tarjonnut Kreikan pääministerille vielä kerran mahdollisuutta ratkaista kiista, ennen kuin tukiohjelma erääntyy puoliltaöin.

Edellytyksenä olisi, että pääministeri Alexis Tsipras hyväksyisi velkojia edustavan troikan viimeisimmät ehdot ja ryhtyisi kampanjoimaan niiden puolesta sunnuntain kansanäänestyksessä.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoo toivovansa edelleen viime hetken sopua lainoittajien kanssa. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan hän vahvistaa, ettei Kreikka aio maksaa 1,5 miljardin euron lainaerää, joka erääntyy Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle tänään.

Komissio ei kerro, onko Junckerin tarjouksessa uusia elementtejä. Junckerin ratkaisuyritykset eivät onnistu, ellei hän saa niille euromaiden hyväksyntää. Euromaat ovat keskeyttäneet neuvottelut Kreikan kanssa.

Komissio on julkistanut ehdot, joista troikan ja Kreikan edustajat hieroivat sopua ennen neuvottelujen keskeytymistä. Niissä Kreikalta edellytetään viime hetken toimia, joilla hallitus osoittaisi sitoutuvansa tukiohjelman toteuttamiseen.

Juncker yrittää nyt sorvata sopua näiden ehtojen pohjalta, mutta niitä ei ehditty tuoda euromaiden valtiovarainministerien hyväksyttäväksi. Euromaiden pääkaupungeissa Junckerin sooloilua katsellaan alta kulmien. Komissio on IMF:n ja Euroopan keskuspankin ohella troikan jäsen, mutta komissiolla ei ole velkojan asemaa.

Euromaiden näkökulmasta välittäjän roolia hoitaa euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem. Juncker on Dijsselbloemin edeltäjä kyseisessä tehtävässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.