Mainos

Kohdun lihaskasvain ehkä periytyvää

Kohdun lihaskasvaimien eli myoomien synnystä on saatu uutta tietoa. Suomalaistutkijat epäilevät että lihaskasvaimet voivat ehkä periytyä.

Kohdun lihaskasvaimien eli myoomien synnystä on saatu uutta tietoa.


Kohdun lihaskasvaimien eli myoomien synnylle on onnistuttu löytämään ainakin yksi syy. Suomen Akatemian rahoittama tautigeenien huippuyksikkö, joka toimii Helsingin yliopiston Biomedicumissa, on tunnistanut fumaraasi-geenin virheen syyksi myoomien synnylle. Havainto liittyy laajempaan tutkimushankkeeseen.
Siinä tutkitaan sellaisia suomalaisia sukuja, joissa on esiintynyt myoomien lisäksi vastaavia ihossa esiintyviä muutoksia sekä harvinaista munuaissyöpätyyppiä.

-Professori Lauri A. Aaltosen tutkimusryhmän Nature Genetics -lehdessä julkaistava havainto yllätti tutkijat, sillä kyseisen fumaraasi-geenin toiminta liittyy solun energiantuotantoon eikä sen kasvun säätelyyn. Kohdun myoomataipumus ei yleensä periydy, ja tutkitun kaltainen periytyvä kasvainalttius oli lääketieteelle aiemmin tuntematon, kerrotaan Suomen Akatemiasta.

Geenihavainto herättää uusia mielenkiintoisia tutkimuskysymyksiä. Jatkossa ryhmä keskittyy selvittämään, onko kasvainalttiuden takana solun energiatuotannon häiriö vai onko fumaraasi-geenillä jokin aiemmin tuntematon toimintatapa. Professori Aaltosen mukaan tavoitteena on ymmärtää myoomien syntymekanismeja. Näin kasvaimia päästäisiin hoitamaan esimerkiksi lääkkeellisesti, ja leikkausten määrää voitaisiin vähentää. Tavoitteen toteutumiseen kuluu varmasti pitkä aika, mutta suomalaisryhmän havainnot ovat avanneet uuden lupaavan tutkimusalan.

Kohdun lihaskasvaimet eli myoomat ovat ihmisen yleisimpiä kasvaimia. Ne aiheuttavat monenlaisia vaivoja vuotohäiriöistä lapsettomuuteen. Näitä hyvälaatuisia kasvaimia esiintyy elämän aikana noin joka viidennellä naisella, ja myooma onkin yleisin kohdunpoiston syy. Myoomien hoito vaatii paljon terveydenhuollon voimavaroja, mutta tietoa niiden synnystä on toistaiseksi kertynyt niukasti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.