Kodinkoneet ja laitteet kestävät sittenkin - valitukset vähentyneet

Monen mielestä nykyiset koneet ja laitteet eivät kestä käyttöä. Tuntuu, että juuri ostettu kallis puhelin tai pyykinpesukone sanoo sopimuksensa irti aivan liian nopeasti.

Esimerkiksi Ylen keväällä esittämä Hehkulamppuhuijaus-dokumentti herätti tuotteiden kestävyydestä paljon keskustelua. Dokumentti esitti, että tuotteiden elinikää on lyhennetty tarkoituksella kuluttajien kysynnän varmistamiseksi.

Muun muassa Apple haastettiin joukkokanteella oikeuteen 2004, koska iPod-soitinten akku kesti vain 1–1,5 vuotta. Oikeudessa kävikin ilmi, että litiumakku oli tarkoituksella suunniteltu lyhytikäiseksi. Apple joutui maksamaan korvauksia asiakkaille, pidentämään takuuaikaa kahteen vuoteen ja tarjoamaan huoltopalvelun, joka vaihtoi akun maksua vastaan.

Valitukset kodinkoneista vähentyneet

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg kertoo, että ehkä hieman yllättäenkin kodinkoneisiin liittyvät valitukset ovat kuitenkin viime vuosina vähentyneet.

Lautakunta linjaa ja ohjaa ratkaisuillaan kuluttajaoikeutta.

Esimerkiksi vuonna 2008 kodinkoneista tuli lautakunnalle noin 230 valitusta, vuoden 2011 arvio on 120 valitusta. Tietokoneissa toistuu sama ilmiö. Aikaisemmin tietokoneista on Ståhlbergin mukaan valitettu selvästi yli 100 kertaa vuodessa, vuoden 2011 ennuste on selvästi alle 100:n.

Laitteiden kestävyydestä ei tästä tilastosta kuitenkaan voida Ståhlbergin mukaan vetää suoria johtopäätöksiä.

– Mielenkiintoinen trendi, selitystä en oikein osaa antaa. Olisiko jälkimarkkinointi sitten sen verran kehittyneempi, että kuluttajat ja markkinoijat saavat sovittua asiat ennen kuin ne tulevat meille saakka. Siinä vaiheessa kun meille valitetaan, ei ole päästy sopimukseen yrityksen tai kuluttajaneuvojan kanssa, Ståhlberg sanoo.

Esimerkiksi digiboxit työllistivät Kuluttajariitalautakuntaa aikaisemmin paljon. Viime aikoina niistä on kuitenkin tehty valituksia vähemmän.

Tällä hetkellä valituksia tulee erityisesti tavallisista kännyköistä ja älypuhelimista.

– Juuri annettiin esimerkiksi yksi ratkaisu, jonka mukaan älypuhelimen pitää kestää selvästi yli 2,5 vuotta. Se perustui arvioon siitä, kuinka kauan tällaisen kehittyneen, lähellä tietokonetta olevan laitteen, pitäisi kestää. Takuu tässä laitteessa oli 2 vuotta eli se oli jo mennyt ohi, Ståhlberg sanoo.

Laitteita huolletaan nykyään vähemmän

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Kalle Mustonen toteaa, että hänen 30 vuoden kokemuksensa aikana koneet ja niiden ominaisuudet ovat muuttuneet hyvin paljon.

– Pesukoneissa esimerkiksi linkouksen kierrokset ovat lisääntyneet, ja se rasittaa koneita enemmän kuin aikaisemmin. Myös koneen käyttämää energiamäärää on vähennetty, jolloin koneet myös joutuvat kovemmalle rasitukselle.

Mustonen ei kuitenkaan allekirjoita väitettä, että esimerkiksi pesukoneet tai jääkaapit kestäisivät nykyään käyttöä huonommin kuin aikaisemmin.

– Kyllä koneet ovat kehittyneet ja niitä huolletaan vähemmän kuin aikaisemmin. Se voi tietysti johtua osittain myös siitä, että ostetaan mieluummin uusi kuin huolletaan vanha. Huoltokustannukset on kuitenkin pakko pitää tietyllä tasolla.

Suurin osa esimerkiksi pyykinpesukoneen huolloista johtuu Mustosen mukaan täysin samoista syistä kuin aikaisemminkin.

– Liikkuvat osat kuten laakerit kuluvat, tai sitten koneeseen menee vieraita osia, jotka rikkovat sen, Kalle Mustonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat