Kodin sähkölaitteet kannattaa suojata ukkoselta

Ukonilmat saattavat olla tuhoisia kodin sähkölaitteille, joten ne kannattaa suojata. Herkimmin vaurioituvia laitteita ovat kaikki elektroniikkaa sisältävät vempaimet kuten atk-laitteet, modeemi ja televisio.

Salaman aiheuttama ylijännite saattaa siirtyä sähkölaitteisiin sähkö- tai televerkon välityksellä. Vaikka varsinainen ukkosenpurkaus on kilometrien päässä, voi siitä aiheutua haittaa, Suomen sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta muistutetaan.

Haja-asutusalueilla ukkosen aiheuttamat tuhot ovat merkittävästi suurempia kuin kaupungeissa. Syynä tähän on sähkö- ja puhelinverkon rakenne, sillä taajamissa on yleensä maakaapeliverkko. Silti taajama-alueellakaan ei olla täysin suojassa ukkoselta.

Tavallisin tapa suojautua ukkoselta on irrotella pistokkeet verkosta. Ylijännitteiden aiheuttamilta vaurioilta voidaan suojautua myös asentamalla sähkö- ja puhelinverkkoon ylijännitesuojat. Ne ohjaavat rakennukseen saapuvat ylijännitteet hallitusti maahan siten, etteivät ne aiheuta laitevahinkoja.

Sähköverkossa suurilta purkausenergioilta suojaudutaan sijoittamalla sähkökeskuksen yhteyteen suoja, joka rajoittaa jännitteen sopivalle tasolle. Tämän lisäksi herkkien laitteiden suojaksi tarvitaan kojesuojia, jotka rajoittavat ylijännitteet sille tasolle, etteivät herkimmätkään laitteet vahingoitu. Mikrotietokoneet ovat usein modeemin tai muun laitteen välityksellä yhteydessä puhelinverkkoon. Tällöin laitteet on suojattava myös puhelinverkon kautta tulevilta jännitepiikeiltä. Myös antenniverkkoon on mahdollista asentaa ylijännitesuoja.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja