Kodin joulukalenteri: Pesukinnas ja selänpesin kierrätysmateriaalista

Kodin joulukalenterin seitsemännen luukun takaa löytyy teema "vanhasta uutta". Joulusaunaa on mukava piristää kodikkailla tekstiileillä, jotka voivat olla myös vanhoja suosikkeja – omalle väelle voi ommella pesimet jo käytössä olleista pyyhkeistä, mutta vieraampi arvostanee käyttämättömästä pyyhkeestä ommeltuja pesimiä.

Mitä vanhempi pyyhe, sitä paremmin se kuivaa ihon. Vanhentuessaan pyyhe ikävä kyllä menettää värejä ja nukkaantuu, mutta silti siitä on vielä moneksi. Puna-valkoraidalliset pyyhkeet saivat jatkoaikaa pesukintaana ja kaksiripaisena selänpesimenä.

Pyyhe on helppo lahja ja koska erivärisillä pyyhkeillä saa helposti muutettua kylpyhuoneen ilmettä, tulee niitä itsekin ostettua. Pyyhkeitä kertyykin kaappiin usein yli oman tarpeen. Kanttinauhan avulla vanhasta tai muuten vain tarpeettomasta pyyhkeestä saa ommeltua kätevät pesimet.

Pyyhe, sakset ja kanttinauhaa

Häälahjaksi saadut ja kahdeksan vuotta pyyhkeinä palvelleet froteepyyhkeet muokattiin isännälle pesimiksi, samaan pakettiin pakattiin raikas karpalolta tuoksuva saippua.

Pitkä selänpesin tehtiin 90 senttimetriä pitkästä pyyhkeestä. Siitä leikattiin 15 senttimetriä leveä suikale pesintä varten. Suikaleen leikattu reuna kantattiin joulunpunaisella kanttinauhalla ja samasta nauhasta ommeltiin suikaleen päihin kahvat, joista vetelemällä puhdistuu selkä yksinkin kylpiessä.

Kanttinauha ommeltiin yhtenä pötkönä eli ensin ommeltiin nauhan pää kiinni pyyhkeen reunaan, sitten ommeltiin kanttinauha kahvaksi noin 20 senttimetrin matkalta ja taas kiinni pyyhkeen reunaan ja koko leikatun reunan suojaksi. Toisessa päässä kanttinauhan ompelua jatkettiin taas kahvan verran ja loppupätkä kiinnitettiin pyyhkeen sivuun. Pihi kanttaa vain tarpeelliset reunat, mutta lopputuloksesta tulee viimeistellympi, jos myös pyyhkeen alkuperäinen eli jo kantattu sivu peitetään samalla joulunpunaisella kanttinauhalla.

Pesukinnas tehtiin pienestä käsipyyhkeestä. 46 senttimetriä pitkästä pyyhkeestä leikattiin 15 senttimetriä leveä suikale, joka ommeltiin sivuistaan yhteen. Käsiaukon viimeistelyksi kelpaa mainiosti pyyhkeen alkuperäinen reuna marimekko-teksteineen.

Pesukinnas kuivuu parhaiten ilmavasti aseteltuna, joten sillekin ommeltiin pieni ripustuslenkki punaisesta kanttinauhasta. Pakettiin voi pakata myös kätevän S-koukun, jolla pesimet saa shampootelineeseen kuivumaan suihkun jälkeen.

Omalle väelle voi ommella pesimet joululahjoiksi vanhoista, joskus rakkaistakin pyyhkeistä, mutta vieraampi arvostanee käyttämättömästä pyyhkeestä ommeltuja pesimiä.

Teksti ja kuvat: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja