Klaus Korhonen toimitti Suomen Nato-hakemuksen perille – kertoo historiallisesta hetkestä MTV:lle: "En arvannut, että se tapahtuu minun aikanani"

Klaus Korhonen toimitti Suomen Nato-hakemuksen perille -"Hieno alku tälle päivälle" 5:22
Paperit toimitettu Naton päämajaan: Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen kertoo videolla MTV Uutisille historiallisesta hetkestä.

Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen ojensi tänään Naton pääsihteerille historiallisen paperin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sai Klaus Korhoselta tänään Brysselissä käteensä paperin, jossa Suomi kertoo hakevansa sotilasliiton jäsenyyttä.

Hetki oli historiallinen – ja nopeasti ohi.

– Täytyy sanoa, että olihan tämä hieno alku tälle päivälle. Itse tilaisuus oli hyvin lyhyt, mutta erittäin lämminhenkinen, Korhonen kertoo MTV Uutisille Brysselissä.

– En kyllä arvannut silloin, kun aloitin Nato-suurlähettiläänä kolme vuotta sitten, että se tapahtuu minun aikanani.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset luovutettiin Stoltenbergille samaan aikaan ruotsalaiskollega Axel Wernhoffin kanssa.

– Kyllä se varmasti hyvin alleviivaa sitä, miten läheinen yhteistyö meillä on Ruotsin kanssa myös näissä Nato-asioissa, sanoo Korhonen.

"Pallo on ilman muuta Naton puolella"

Hakemukset sotilasliittoon on nyt jätetty. Jatko riippuu täysin Naton neuvostosta, joka koostuu 30 itsenäisestä jäsenvaltiosta.

– Pallo on ilman muuta Naton puolella. Toivoisin, että aika pian saisimme kutsun jäsenkeskusteluihin Naton kanssa, Korhonen toteaa.

Nato-suurlähettilään mukaan keskustelut ovat yleensä varsin lyhyet, tekniset ja määrämuotoiset.

– Jos Suomesta tulee Nato-jäsen, se ei ole pienimpien [jäsenmaiden] joukossa, mutta ei suurimpienkaan. Se määrittää jollakin lailla profiiliamme. Suomi ottaa kantaakseen täysimääräisesti Nato-jäsenyyden velvoitteet ja Suomesta tulee varmasti hyvä Nato-jäsen.

Katso historiallinen hetki videolta: Suomi jätti Nato-hakemuksen Jens Stoltenbergille – näin se kävi!

Suomi antoi ensin historiallisen Nato-hakemuksen Jens Stoltenbergille Brysselissä 4:52
Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen antoi historiallisen Nato-hakemuksen Jens Stoltenbergille Brysselissä.

Lue myös:

    Uusimmat