Mainos

Klamydia yhä Suomen yleisin sukupuolitauti

Klamydia on yhä yleisin sukupuolitauti maassamme. Vuosittain paljastuu yli 10 000 uutta tartuntaa. Kuppatartuntoja löydetään 180 ja tippuritapauksia 230 vuodessa. Kuppatartunnoista 65 prosenttia on peräisin Venäjältä. Thaimaasta saadut tippurikannat saattavat aiheuttaa hoito-ongelmia, koska niillä on vahva antibioottien vastustuskyky.

Klamydia on erityisesti naisten sukupuolitauti, sillä kaksikolmannesta kantajista naisia. Alle 25-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista naisista on 65 prosenttia. Asiantuntijat pitävät klamydiaa kansanterveydellisesti suurena pulmana, koska se saattaa hoitamattomana tuhota munatorvia ja aiheuttaa lapsettomuutta. Klamydian havaitseminen on vaikeaa, koska erityisesti naisilla se voi olla lähes täysin oireeton valkovuotoa lukuunottamatta. Miehillä tauti aiheuttaa virtsateissä kirvelyä.

Uusien menetelmien ansiosta klamydia kyetään toteamaan entistä tehokkaammin. Nykyään näyte voidaan määrittää virtsasta, joten tutkiminen ei vaadi kivuliaita toimenpiteitä. Tehokkain keino suojautua klamydialta on käyttää kondomia sukupuoliyhdynnässä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.