Mainos

KKO:lta ensimmäiset tuomiot nettikeskusteluissa tapahtuneista lasten hyväksikäytöistä

Korkein oikeus tuomitsi kolme miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Kukin miehistä oli solminut tuttavuuksia samaan, tekohetkillä 14–15-vuotiaaseen tyttöön netin keskustelupalstalla tarkoituksenaan päästä tytön kanssa sukupuoliyhteyteen. Helsingistä ja Itä-Suomesta kotoisin olevat miehet olivat toimineet erikseen.

Tekohetkellä iältään 23–24-, 32–33- ja 43-vuotiaat miehet sopivat tytön kanssa erikseen tapaamisia, joiden yhteydessä kukin miehistä oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa joko miehen asunnolla tai autossa.

Tapaamisten lisäksi miehet olivat käyneet 3–7 muun 12–15-vuotiaan tytön kanssa seksuaalisväritteisiä keskusteluja netissä. Kaksi miehistä oli käyttänyt valeprofiileita valehdellen muun muassa ikänsä tai sukupuolensa.

KKO katsoi sukupuoliyhteyksiä sisältäneet hyväksikäyttörikokset törkeiksi ja tuomitsi miehet 2 vuoden 2 kuukauden – 2 vuoden 8 kuukauden mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus oli tuominnut miehet aiemmin 1 vuoden ja 6 kuukauden – 1 vuoden ja 11 kuukauden mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä määrittelemättä tekomuotoa törkeäksi. Syyttäjä ja yksi miehistä valittivat hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

KKO tuomitsi samalla toisessa rikosasiassa pohjoispohjanmaalaisen, usealla eri valeprofiililla netissä esiintyneen miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden yhden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tekohetkillä 34–38-vuotias mies oli käynyt seksuaalisväritteisiä keskusteluja netissä lähes kahdenkymmenen tyttöjen kanssa, jotka olivat iältään 10–15-vuotiaita. Mies ei kuitenkaan yrittänyt tavata heitä.

Muutamassa tapauksessa mies oli lisäksi keskustellut verkkokameran välityksellä tyttöjen kanssa ja ottanut heistä paljastavia kuvia tai saanut tytöt lähettämään niitä. Mies oli myös levittänyt lapsipornografisia kuvia.

Kyseessä ovat ensimmäiset ennakkopäätökset, joissa KKO on arvioinut etäyhteyden avulla lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin syyllistyneille tuomittavia rangaistuksia.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.