Kirkosta erotaan suvaitsevaisuuden takia

Kirkosta nettipalvelun kautta eronneiden määrä on romahtanut vuoden aikana.

Eroakirkosta.fi-palvelun kautta erosi kirkosta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä runsaat 8 000 ihmistä, mikä on peräti 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna luku oli 11 500.

Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja Heikki Orsila arvelee, että taustalla saattaa olla se, että kirkkoa on käsitelty uutisissa tänä vuonna huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.

Tuolloin tapetilla olivat muun muassa kirkon homokanta ja naispappeuskysymykset.

- Kyllä se on näkynyt meidän tilastoissamme eropiikkinä, jos uutisoidaan esimerkiksi naispappeus- tai homoasioista.

Esimerkiksi viime helmikuussa kirkosta erosi pari tuhatta henkilöä muutaman päivän aikana. Tuolloin korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi päätöksensä, että kirkkoherraksi ei voi valita naispappien kanssa työskentelystä kieltäytyvää.

KHO otti kantaa tapaukseen, jossa Kokemäen seurakunnan kirkkoherraksi pyrkivä mies ilmoitti, ettei voi vakaumuksensa takia osallistua jumalanpalvelukseen naispapin kanssa.

Suvaitsevaisuuskin suututtaa

Uutisointi näkyy kahdella tavalla. Yleisempi ja ensimmäisenä mieleen juolahtava palaute on kirkon vanhoillisuutta kritisoivaa. Yhtä lailla nykyään tulee kuitenkin palautetta uskonnolliselta puolelta, Orsila kertoo.

- Heidän mielestään kirkko on liian suvaitsevainen. Aika monessa palautteessa on tilitetty siitä, että he eivät halua enää kuulua evankelisluterilaiseen kirkkoon, koska se edes harkitsee esimerkiksi homoavioliittojen hyväksymistä.

Ylivoimainen enemmistö eroajista pitää kirkkoa kuitenkin vanhakantaisena ennemmin kuin liian avarakatseisena. Liian suvaitsevaisena sitä pitää viitisen prosenttia eroakirkosta.fi -palvelun käyttäjistä.

Lama laannuttaa eronappuloiden painamista

Muissa ikäluokissa eroaminen on kuitenkin vähentynyt. Ovella kolkutteleva lama saattaa olla yksi syy siihen, miksi ihmiset haluavat pysyä kirkon jäsenenä.

- Merkit ovat samanlaiset kuin 1990-luvun laman alussa. Laman iskiessä vuonna 1991 eroaminen väheni, mutta nousi uuteen huippuunsa 1992, Orsila pohdiskelee.

Eroakirkosta.fi -palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Palvelun olemassaoloaikana sitä on käyttänyt noin 151 000 ihmistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat