Kirkkokansa pääsi kuukausien tauon jälkeen tuttuun penkkiin – korona näkyi kirkossakin: Desinfiointiainetta käsiin, parin metrin turvavälit ja virret laulettiin lyhyempinä

Korona-arki näkyy kirkoissakin: desinfiointiainetta käsiin, turvavälit ja virret lyhyempinä 2:01
Katso Seitsemän uutisten juttu jumalanpalveluksista korona-aikaan.

Kirkot avautuivat kansalle liki kolmen kuukauden tauon jälkeen. Suurta ryntäystä ei tänään nähty, sillä osa ikäihmisistä pysyttelee vielä kotona. Moni oli jo kaivannut perinteistä sunnuntaiaamun kirkkoa.

– On todella mahtavaa että päästään viettämään yhteistä jumalanpalvelusta! iloitsi Hans Ahola.

– Tätä on todellakin odotettu jo! sanoi Raili Kujala.

Ensi alkuun kirkon ovella odotti kirkkoväärti Risto Juntunen, joka ohjasi tulijat käsidesin äärelle. Joku näytti, että kädessä on hanskat, mutta sillä ei selvinnyt käsidesi-paikan ohi.

– Kuitenkin otat ne hanskat jossain vaiheessa pois, joten tästä vain käsidesiä, ohjasi Juntunen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaikkia neuvottiin istumisessa

Seuraavalla ovella neuvottiin istumaan oikein eli perheet vierekkäin, muille turvaväli oli reilut pari metriä.

– On tässä monenlaista ohjetta. Käsidesi, turvavälit, ja virret lauletaan lyhyempinä, koska tiedetään, että virus tarttuu laulamisen kautta helpommin, tietää Juntunen.

Myös laulutavalla on merkitystä.

– Hillittyä laulua ja lyhyempiä virsiä, ohjeisti kirkkoväärti.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Ehtoollinen eri tyyliin

Vaikka jumalanpalvelus näyttää sujuvan tuttuja latuja, aivan ennallaan kaikki ei ole. Ehtoollinen nautitaan nyt seisten kirkon etuosassa, jonka jälkeen voi halutessaan mennä alttarille itsekseen rukoilemaan tai hiljentymään.

– Kyllä nämä järjestelyt ovat olleet monitahoiset ja siinä on tarvittu monen ihmisen yhteistyötä. Varmasti vielä opettelemme eli tulevaisuudessa saattaa vielä jokin osa vähän muuttua, arvioi kappalainen Maria Kopperoinen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Striimausten suosio kasvaa?

Vaikka kirkot nyt avautuivat, osa jäi vielä kotiin seuraamaan striimattua jumalanpalvelusta.  Saattaa olla, että korona-aika lisää pysyvästi nettijumalanpalvelusten seurantaa.

– Tänäänkin osallistui monta kymmentä henkilöä samanaikaisesti striimattuun lähetykseen, kaikkiaan varmasti jopa kolmatta sataa yhteensä, arvioi kanttori Tuomo Viherjuuri.

Hänen soitossaan kuului tänään soittamisen riemu, jonka synnytti paikallaan oleva laulava kirkkokansa.

– Nyt oli kyllä mukava kutina soitossa! kertoi kanttori.

Vaikka striimatut lähetykset saattavat vallata alaa, moni pitää parhaana oikeata paikalla oloa. Niin myös Ida-Emilia Store.

– Olihan siinä noiden turvavälien kanssa erilainen tuntu eikä ehtoollinen ollut sama kuin ennen, mutta mukava oli päästä kirkkoon pitkästä aikaa, kiitteli Store.

Lue myös:

    Uusimmat