Mainos

Kirja puskee syksystä kevääseen

Kustantamot panostavat nykyään syksyn ohella myös kevääseen. Kauppojen hyllyt notkuvatkin tänä keväänä uutuuksien painosta.

Kustantamot valmistautuvat parhaillaan kiihkeään kirjakevääseen. Suurista kustantamoista Otava tiedotti eilen kevään uutuuksistaan, huomenna on Tammen vuoro. Kustantamot suhtautuvat nykyään kunnianhimoisesti myös kevääseen ja kesään kirjasesonkina, vaikka pääpaino lepääkin vielä syksysesongin harteilla.

- Kyllä minulla on vahva tuntuma siitä, että alalla julkaistaan keväällä enemmän uutuuksia kuin aikaisemmin ja nostetaan rohkeasti suuriakin nimiä kevään valikoimiin, Tammen yleisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Annamari Arrakoski-Engardt pohtii.

Kevätsesongin kohonnut profiili näkyy myös kirjamessujen määränä.

- Tämä kevät on poikkeava siinä suhteessa, miten näkyvästi kirjat ovat nyt esillä. Nyt keväällä järjestetään peräti neljät kirjamessut eli Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa. Ja koko maassahan juhlitaan myös Kirjan ja ruusun päivää. Kyllä tämä todistaa sitä, että ihmiset ovat kiinnostuneita kirjoista, eihän näitä muuten järjestettäisi, WSOY:n tiedotuspäällikkö Katri Wanner vahvistaa.

Tilastojen valossa tosin kansalaisten kirjainto vaikuttaa ainakin hetkellisesti rauhoittuneen. Tänään julkaistut tiedot kustantajien ja kirjakauppojen viime vuoden myynnistä kertovat, että myynti pysytteli vuoden 2006 tasolla. Suurimpaan kasvuun ylsi lastenkirjallisuus, joka kiri 2,1 prosentin nousuun edellisvuodesta.

Mielipiteitä ja elokuvia

Tammi: Kata Kärkkäinen

Kevään kirjavalikoima nostaa esille useita erilaisia teemoja ja käsittelytapoja. Otavan tiedotuspäällikkö Liisa Riekki sanoo panneensa merkille pamflettikirjallisuuden nousun.

- Me vastaamme tähän huutoon Paavo Lipposen kirjalla Seitsemän veljeksen perilliset. Siinä Lipponen antaa oman panoksensa menneisyydenhallintakeskusteluun - siis siihen tapaan, jolla nykyään halutaan ruotia menneitä tapahtumia.

Myös Like Kustannus haluaa nostaa esille pamflettikirjallisuutta.

- Tämäntyyppinen ärhäkkä uusi kirjallisuus sopii hyvin meidän ohjelmaamme. Likeltä ilmestyykin nyt keväällä kaksi pamflettisarjaa, jotka keskittyvät uuteen työhön ja vasemmiston kipukohtiin, tiedottaja Nora Varjama luonnehtii.

Moni kustantamo hyödyntää nykyään myös elokuvien ja kirjojen kytköksen. Valkokangasta parempaa kirjamyynninedistäjää saa etsiä.

- Narnia -kirjat ovat kokeneet aivan uuden tulemisen elokuvien myötä. Nyt keväällä tulee teattereihin uusi Narnia -elokuva ja me julkaisemme Prinssi Kaspianin kirjana, Otavan Liisa Riekki kertoo.

Katse Viroon päin

Kirjakevään kantavan teeman voi poimia myös naapurimaasta, kuten WSOY tekee. Kustantamo julkaisee useita Viroon liittyviä kirjoja.

WSOY: Mika Waltarin kirja

- Juhani Salokannel on kirjoittanut virolaiskirjailija Jaan Krossin elämäkerran, ja virolaistaustaiselta Sofi Oksaselta ilmestyy uusi teos Puhdistus. Se kertoo Viron naisten vaietusta historiasta. Tekstin näytelmäversiohan sai ansaitusti huomiota viime vuonna, tiedotuspäällikkö Katri Wanner kertoo.

Toinen WSOY:n keskeinen kevään teema on Mika Waltari.

- Syksyllä tulee kuluneeksi 100 vuotta Waltarin syntymästä ja jo tänä keväänä julkaistaan muutamia häneen liittyviä uutuuksia, jotka valottavat hänen persoonansa. Mielenkiintoinen on etenkin Waltarin itsensä salanimellä kirjoittama teos Totuus Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Kirjaa ympäröi suuri salamyhkäisyys, sillä monikaan alan harrastaja ei ole tiennyt sen olemassaolosta. Teoksesta on kiertänyt muutamia painoksia kädestä käteen ja nyt siis julkaisemme sen.

Maailmanparannusta ja vahvoja naisia

Kiihkeänä vellova ilmastonmuutoskeskustelu näkyy sekin kevään kirjavalikoimassa. Gummerus lähestyy aihetta nuoren lukijapolven kautta.

Gummerus: Pieni sydän jaksaa rakastaa

- Etenkin lasten- ja nuortenkirjoissa ympäristöaiheet ja yleinen maailmanparannus lyövät nyt läpi, esimerkkinä mainittakoon kirja 101 tapaa pelastaa maapallo. Muut kirjat käsittelevät sellaisia teemoja kuten huoli luonnosta, ajan loppuminen ja jatkuva kiire, kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Anna Baijars miettii.

Varttuneemmille lukijoille Gummerus tarjoaa nopeatempoisia novelleja. Anna Baijars ihastelee etenkin ranskalaisen Claire Castillonin tapaa analysoida maailmaa.

- Häneltähän julkaistiin vuosi sitten novellikokelma Äidin pikku pyöveli, jossa hän tarkasteli raadolliseen tapaansa äidin ja tyttären välistä suhdetta. Nyt hän on kääntänyt katseensa parisuhteeseen ja tekee siitä selvää jälkeä, Anna Baijars hymyilee.

Tammi puolestaan luottaa kevään tarjonnassaan vahvoihin naisiin.

- Uskon, että Kata Kärkkäinen yllättää monen kirjallisuuden ystävän. Hän on uusimmassa kirjassaan löytänyt omimman tyylinsä, joka poikkeaa totutusta. Myös Kaari Utrion kokoelma Kiilusilmäfeministi on mielenkiintoinen ja jännittävä, kustannusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt luonnehtii.

Ei vain lahjaksi

Otava: Tuhat loistavaa aurinkoa

Kirjakevään valikoima osoittaa, että kustantamot suhtautuvat tulevien kuukausien kirjamyyntiin vakavasti. Tämän myöntää myös Otavan tiedotuspäällikkö Liisa Riekki.

- Tavoitteet ovat kovat. Me haluamme tosissamme nostaa kevään profiilia.

Hyviin myyntilukuihin pyritään kustantamoissa perinteisesti lahjamyynnillä, joka tiivistyy etenkin äitienpäivän ympärille. Keväästä tosin puuttuvat isänpäivän ja joulunkaltaiset klassiset lahjasesongit.

- Kyllä keväällä lähdetään siitä, että ihmiset ostavat kirjoja myös itselleen. Kirja on perinteisesti ollut suosittu lahja, mutta nyt halutaan tarjota lukijoille myös jotakin heille itselleen, Liisa Riekki summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.