Kiribatilla lähes sata ihmistä tappaneesta lauttaturmasta paljastui karmeita yksityiskohtia – miehistö oli humalassa, alus ei olisi saanut ottaa matkustajia

Tyynellämerellä Kiribatin saarivaltiossa alkuvuodesta sattuneen tuhoisan lauttaturman tutkinta on paljastanut räikeitä epäkohtia. Tutkimusraportin mukaan katamaraanin miehistö oli humalassa eikä ollut ilmoittanut viranomaisille lähdöstään myrskyiselle merelle.

Puinen alus oli huonossa kunnossa aiempien karilleajojen jäljiltä, eikä se olisi saanut edes kuljettaa matkustajia. Se alkoi hajota osiin pian lähdettyään Nonoutin saarelta kohti pääkaupunkia Tarawaa.

Tammikuussa sattuneessa turmassa kuoli 84 matkustajaa ja 11 miehistön jäsentä. Hälytys lautan ja sen matkustajien katoamisesta tehtiin vasta kahdeksan päivää onnettomuuden jälkeen. Ainoat seitsemän eloonjäänyttä löydettiin heidän ajelehdittuaan 10 päivää merellä pienessä alumiiniveneessä.

Tutkimusraportin mukaan menehtyneiden viimeiset elonpäivät olivat olleet tuskaisia.

– Useimmat, ellei jopa kaikki uhrit kuolivat nälkään, janoon ja kylmään. Yksi kuoli synnyttäessään lasta noissa äärimmäisissä oloissa, tutkimusraportti kertoo.

Toimiva lauttaliikenne on elintärkeää 33 atollista koostuvalle Kiribatille.

Lue myös:

    Uusimmat