Kinkkinen pulma: Koronan lisäksi nyt jyllää muitakin virustauteja, jotka ruuhkauttavat testijonoja entisestään – "Sehän tässä ongelmaa aiheuttaa"

8:41
Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi MTV Uutisille, että koronan toinen aalto saattaa olla tulossa.

Koronavirustesteihin pääseminen voi suurissa kaupungeissa kestää nyt jopa päiviä. Pahimmillaan ruuhkat ovat aiheuttaneet useiden päivien viiveitä niin testien ottoon kuin tulosten saamiseenkin.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan oman lusikkansa soppaan laittavat nyt liikkeellä olevat muut virustaudit. Lehtosen mukaan taudit ovat päässeet leviämään, kun koronan vastaisessa taistelussa on hellytty.

– Sehän tässä ongelmaa aiheuttaa. Suojatoimien lipsuminen, eli käsihygienian heikkeneminen ja tungoksiin meneminen on lisännyt muiden virustautien lisääntymistä, hän sanoo.

– On tavanomaista kesäflunssaa ja mahatautia liikkeellä.

Tilanne on kinkkinen, sillä muista taudeista oirehtivat potilaat kuormittavat koronatestausjärjestelmää entisestään.

– Potilaat hakeutuvat koronatesteihin, kuten kuuluukin. Samalla kun pitäisimme yllä suojatoimia, estäisimme myös muita virustauteja leviämästä ja pystyisimme vähentämään kuormitusta.

Lehtosen mukaan suomalaisten tulisikin pitää nyt huoli käsihygieniasta, käyttää kasvomaskeja suositusten mukaisesti sekä huolehtia myös turvaväleistä.

– Todellakin kehotan ihmisiä näitä ohjeita edelleen noudattamaan.

Lehtosen arvion mukaan koronan tartuntamäärien kehitys kielii tulevasta toisesta aallosta. Hänen mukaansa kehitys on kuitenkin edelleen pysäytettävissä, jos suomalaiset noudattavat varotoimenpiteitä tarkasti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja