Mainos

Kim Jong Ilin neljät kasvot

Virallinen pohjoiskorealainen propaganda helli Kim Jong Ilistä kuvaa rakastettuna johtajana ja liki puolijumalana. Ulkomailla häntä pidettiin surkuhupaisana mutta samalla erittäin vaarallisena diktaattorina. Vaikka Kim oli maailmanpolitiikan näyttämöllä vuosikymmeniä, hänestä tiedetään varsin vähän: Kim matkusti harvoin ja puhui vielä harvemmin.

Myös kuvat miehestä ovat olleet kortilla. Jo pidempään hauraan näköinen ja hyvin hoikka Kim oli viimeksi julkaistussa kuvassaan hieman terveemmän oloinen. Kim näytti myös saaneen hieman takaisin menneiden vuosien pyöreyttänsä.

Salaperäisyys leimasi kuitenkin miehestä julkaistuja kuvia, sillä useinkaan ei tiedetty, koska tai missä miehen kuvat oli oikein otettu.

Kaudesta ennustettiin lyhyttä

Kim Jong Il sai virallisen vallanperijän aseman vuonna 1974, mutta kesti kaksi vuosikymmentä, kunnes "suuri johtaja" Kim Il Sung kuoli ja Kim Jong Il nousi hänen tilalleen. Isä tosin nimitettiin kuolemansa jälkeen maan ikuiseksi presidentiksi.

Kimin kaudesta arveltiin lyhyttä ja armeijan ennustettiin kaappaavan vallan, mutta toisin kävi. Hänestä tuli kiistämätön ja armoton johtaja, jonka aikana Pohjois-Korean sotilasmahti kasvoi mutta talous syöksyi. Heti Kimin kauden alussa maahan iski ankara nälänhätä, ja ruokapula on vaivannut maata tasaisesti sen jälkeen.

Välit ulkomaihin näyttivät aluksi lämpenevän, ja Kimin suuri hetki oli vuonna 2000, jolloin hän isännöi Koreoiden johtajien ensimmäistä huipputapaamista. Suunta muuttui, kun Yhdysvallat syytti 2002 Pohjois-Koreaa ydinaseiden kehittelystä. Lokakuussa 2006 Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa ja seuraavan toukokuussa 2009. Maa eristäytyi entistäkin tiukemmin, ja suhteet Etelä-Koreaan ovat viime vuosina kärjistyneet jopa yhteenotoiksi.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Rita Srömmerin juttu (Seitsemän uutiset 19.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.