Mainos

Kim Jong Il oli tuhattaitoinen mies

Valtiopropagandan keskellä eläneen Pohjois-Korean pitkäaikaisen johtajan Kim Jong-Ilin elämänvaiheista on paikoin hyvin vähän tietoa.

Kim oli Pohjois-Korean yksinvaltainen johtaja. Hän nousi valtaan vuonna 1994, isänsä Kim Il-Sungin kuolemaa seuranneen kolmen vuoden suruajan jälkeen.

Valtiomytologian mukaan hän on syntynyt pyhällä Baekdu-vuorella Koreassa. Todennäköisempi paikka on kuitenkin sotilasleiri lähellä Habarovskia, Neuvostoliitossa vuonna 1942.

Isänsä Kim Il Sungin jalanjäljillä poika-Kim näyttäytyi kaikkialla. Hän oli kaikkien alojen spesialisti - niin sähkötekniikassa kuin hävittäjälentäjänäkin, vaikka kärsikin lentopelosta. Kim Jong-Ilia ihailtiin Pohjois-Koreassa myös muun muassa ratsastajamestarina, oopperasäveltäjänä, ja golf-ennätysten tehtailijana.

Kim toimi maan korkeimmassa virassa, kansallisen puolustuskomission puheenjohtajana - ja marsalkkana - ilman merkittävää sotilaskoulutusta. Hän aloitti työnsä kommunistien työväenpuolueessa parikymppisenä, ja vallanperimyksen sinetöi nousu puolueen keskuselimiin vuonna 1980.

Elokuvahullua Kimiä on luonnehdittu ulkomailla alkoholiin mieltyneeksi naistenmieheksi, joka ei sietänyt erimielisiä ihmisiä. Perheestä tiedetään vähän. Häntä on kuvattu persoonallisuushäiriöiseksi, mutta jotkut häntä tavanneet ulkomaalaiset poliitikot ovat kuitenkin havainnoissaan toista mieltä.

Ulkomailla Kimiä nähtiin harvoin, tutuin maa oli naapuri Kiina. Myös Venäjälle hän teki salaperäisiä vierailuja, yleensä junalla, juuri lentopelkonsa takia.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.