Mainos

Kilpailutuksella pienempi palkka ja enemmän töitä

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastajat marssivat tänään ulos, koska heidän työehtonsa uhkaavat heiketä työnantajan vaihtumisen vuoksi. Nyt tehtäviä hoitavat Securitas Aviationin sekä ISS:n työntekijät, jotka saavat vartiointialan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava Finavia eli entinen Ilmailulaitos valitsi kilpailutuksella turvatarkastuksia hoitamaan uuden yhtiön, lähinnä siivoustyönantajana ja pesulayrityksenä tunnetun SOLin. SOLissa noudatetaan kiinteistöalan työehtosopimusta, joten turvatarkastajien palkka uhkaa pienentyä.

Uuden sopimuksen mukaan turvatarkastajat voisivat joutua tekemään myös esimerkiksi siivoustöitä.

Tuloksettomat neuvottelut

Palvelualojen ammattiliiton edustajat tapasivat tänään SOLin johtoa ja neuvottelivat Helsinki-Vantaan lentoaseman henkilöstökysymyksistä.

PAMin mukaan SOL ei suostu turvaamaan työntekijöiden nykyisiä työsuhteita ja paraikaa sovellettavia työehtoja eikä halua jatkaa neuvotteluita.

- Syntynyt tilanne kuvastaa kilpailutuksiin liittyviä ongelmia työntekijöiden turvassa. Ikävät esimerkit osoittavat, että työehtosopimuksiin on saatava säännöksiä, jotka turvaavat henkilöstön oikeudet kilpailutusten yhteydessä, PAMin varapuheenjohtaja Anssi Vuorio sanoo.

"Palkka pienenee kolme euroa"

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja kansanedustaja Paavo Arhinmäki teki asiasta eilen eduskuntakyselyn. Hän paheksuu valtion liikelaitosta työehtojen polkemisesta kilpailutuksella sekä lentoturvallisuuden vaarantamisesta. Hänen mukaansa turvatarkastajien tuntipalkat voivat laskea nykyisestä kymmenestä eurosta kolme euroa.

Finavian lentoasemaliiketoiminnan johtaja Reijo Tasanen kiistää, että palkat pienenisivät niin paljon, mutta ei osaa sanoa, minkäsuuruista palkkaa uuden työehtosopimuksen piirissä oleville maksettaisiin.

Mutta pystyikö SOL tekemään edullisimman tarjouksen juuri siksi, että siellä noudatetaan pienempipalkkaista työehtosopimusta?

- Kyllä varmaan. Mutta en minä tiedä, mitä siellä maksetaan, Tasanen sanoo.

"Vartijan taidot eivät tarpeen"

Hänen mukaansa turvatarkastuksen tekeminen ei edellytä vartijan taitoja.

- Useilla kentillä tarkastuksia hoitavat omat työntekijämme, jotka kuuluvat Pardiaan ja JHL:ään. He tekevät muitakin töitä, kuten vastaavat paloturvallisuudesta, Tasanen sanoo.

Hän kutsuu turvatarkastuksia hoitavia Finavian työntekijöitä "moniosaajiksi".

Tasanen ei osaa sanoa, viedäänkö turvatarkastajien työtaistelu työtuomioistuimeen. Se on hänen mukaansa työnantajien eli vartiointiliikkeiden asia.

- Meidän sopimuskumppanimme ovat vartiointiliikkeet, ja niihin sopimuksiin kuuluvat myös sopimussakot.

ISS:n henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskosen mukaan on vaikea tietää, sillä kyseessä on työntekijöiden spontaani mielenilmaus.

- Tästä ei ole annettu virallista lakkovaroitusta, kuten pitäisi kolmesta neljään päivää etukäteen. PAM sanoo, ettei ole tätä organisoinut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.