Kiinteistöliitto muistuttaa taloyhtiöitä: Onhan talvikunnossapito hoidossa?

Kiinteistöliitto suosittaa taloyhtiöitä ja vuokrataloyhtiöitä tarkistamaan kiinteistönhoitosopimuksestaan, että kiinteistön talvikunnossapito, esimerkiksi kattolumien pudotus, on asianmukaisesti järjestetty.

Järjestyslain mukaan kiinteistönomistajalla on velvoite huolehtia siitä, että putoava jää tai lumi eivät aiheuta vaaraa kiinteistöllä liikkuville. Tämä edellyttää tarvittaessa vaarallisen kulkureitin tai oleskelupaikan eristämistä esimerkiksi puomeilla ja varoituskylteillä. Oikeuskäytännössä on katsottu kiinteistönomistajan vastuun kiinteistön turvallisuudesta olevan varsin ankaraa, koska nimenomaan kiinteistönomistajan – kuten taloyhtiön – tulee vahinkotilanteessa osoittaa olevansa huolellinen talvikunnossapitoasioissa.

Kiinteistönomistajan vastuun kantaa yhtiömuotoisessa omistustilanteessa taloyhtiö. Taloudellisen riskin minimoimiseksi taloyhtiön kannattaa hankkia ja pitää voimassa kiinteistövakuutus. Kiinteistönomistaja puolestaan voi vaatia sopijakumppaniltaan korvausta jälkikäteen, jos esimerkiksi isännöitsijä tai kiinteistöpalveluyritys ei ole noudattanut sopimusta lumitilanteen valvonnasta ja vaaratilanteiden hoitamisesta.

Vastuut määriteltävä tarkasti

Sopimukset ja niihin liittyvät velvoitteet tulee määritellä niin tarkasti, että kumpikin osapuoli tietää, miten tehtävät ja vastuu taloyhtiön ja sen sopijapuolen kesken jakautuvat. Esimerkiksi talvikunnossapitotehtävien osalta tulee sopimuksessa määritellä riittävän yksityiskohtaisesti, kenen vastuulla on kattojen lumi- ja jäätilanteen tarkkailu sekä lumen ja jään pudotus.

Lisäksi pitää sopia, mitä lumi- ja jäätilanteen tarkkailu käytännön tasolla tarkoittaa eli esimerkiksi kuinka usein kiinteistöllä käydään viikon aikana tarkistamassa kattolumien ja jään tilanne tai mitä ympäri vuorokauden tapahtuva valvonta konkreettisesti pitää sisällään.

Jos kiinteistöä hoidetaan hyvin, hallituksen jäsenet, isännöitsijä tai toimitusjohtaja eivät voi joutua vahingonkorvaus- tai rikosoikeudelliseen vastuuseen syntyneistä vahingosta. Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen taloyhtiön asioissa on tosin muutenkin äärimmäisen harvinaista.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: STT

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat