Kiinnostaako uusi koti maaseudulta? Näin toimii "autiotalojen tinder"

Autiotalojen Tinder käynnissä – miten käy maaseutuasuntojen kauppa? 9:54
Katso video: Näin toimii "autiotalojen tinder".

Suomalaisen maaseudun hiljenemisen yksi symboleista on vähälle käytölle tai kokonaan tyhjiksi jääneet talot. Kiinteistöille yritetään nyt löytää käyttöä uudenlaisen verkkopalvelun avulla.

Maaseudun vetovoimasta ja kiinteistömarkkinoista keskustelivat MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa tiistaina Suomen Kylät ry:n maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo sekä Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Veera Holappa.

Kasvukeskusten ulkopuoliset alueet kasvattivat suosiotaan korona-aikana, Niilivuon mukaan varsinkin Lappi ja suosituimmat mökkipaikkakunnat pitävät edelleen pintansa muuttotilastoissa.

– Aika monet maaseudulle muuttavat ovat sellaisessa iässä, että lapset ovat aloittamassa koulun. Eli kaivataan tilaa ja rauhallista ympäristöä perheelle.

Talo maalta -verkkopalvelun tarkoituksena on saattaa yhteen maallemuutosta haaveilevat ja vähälle käytölle jääneiden kiinteistöjen omistajat. Palvelu toimii hieman kuin seuranhakupalvelu Tinder, eli käyttäjä voi "tykätä" sivustolle ilmoitetuista kohteista. Kun molemmat ovat tykänneet toistensa ilmoituksista, voivat he olla toisiinsa yhteydessä. 

– Tarkoitus ei ole välttämättä edes saada kohdetta myytyä, vaan sen voi tarjota myös vuokralle. Näin kiinteistömarkkinaa voitaisiin aktivoida maaseudulla, Niilivuo toteaa.

Suomen maaseudulla arvioidaan olevan noin 100 000–200 000 kiinteistöä, jotka ovat joko kokonaan tyhjillään tai vähällä käytöllä. Talo maalta -verkkopalvelu on osa valtakunnallista hanketta, jonka toteuttaja on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Lue myös:

    Uusimmat