Mainos

Kiinassa 600 000 evakuoitu tulvan alta

Kiinassa on evakuoitu satojatuhansia järven tulvimisen takia.

Kiinan viranomaiset olivat tähän päivään mennessä evakuoineet 600 000-700 000 ihmistä Dongtingjärven ympäristöstä. Vaarallisen nopeasti kohoava vesi uhkaa haudata alleen miljoonien ihmisten asuinseudun.

Hunanin maakunnan tulvat ovat tähän mennessä vaatineet ainakin 16 ihmisen hengen, kertoi paikallinen viranomainen uutistoimisto Reutersille. Tänään uhreja tuli jälleen lisää, mutta tarkkoja lukuja ei ollut saatavilla.

Tulvavedet ovat lisäksi tuhonneet kymmeniä tuhansia rakennuksia. Kaikkiaan Kiinan tulvissa on tänä vuonna kuollut jo tuhatkunta ihmistä.

Yli miljoona ihmistä pönkitti tänään Kiinan toiseksi suurimman järven Dongtingin ja siihen virtaavien jokien reunavalleja, kertoi uutistoimisto Xinhua. Operaatioon osallistui runsaasti sotilaita ja muita avustustyöntekijöitä, mutta ennen kaikkea vapaaehtoisia tulva-alueen asukkaita.

Järven pinta oli kohonnut 2,7 metriä tulvavaroitusrajan yläpuolella, mutta se oli edelleen yli metrin alempana kuin vuoden 1998 tuhoisien tulvien aikaan.

Tulvahuippua odotetaan sunnuntaiksi

Tilanteen odotetaan olevan kriittisimmillään sunnuntaina, jolloin Jangtsejoen tulvahuippu saavuttaa järven. Varapääministeri Wen Jiabao on määrännyt suuren joukon sotilaita mukaan taistelemaan tulvia vastaan varoittaen samalla, ettei Kiinalla nyt ole varaa epäonnistua.

Ensi viikolla tulvien odotetaan helpottavan, mikäli ei sada, mutta sääennustukset uhkailivat uusilla sateilla alkuviikosta. Jangtsen pelätään tulvivan muillakin alueilla tulvahuipun matkatessa alavirtaan. Mm. Nankingin kaupungin viranomaiset ja avustustyöntekijät ovat jo hälytystilassa.

Sanomalehti China Dailyn haastattelemien viranomaisten mukaan 415 000 hehtaaria viljapeltoa on jo tuhoutunut vesimassojen takia. Dongtingin seutu on Kiinan tärkeimpiä riisinviljelyalueita ja tiheästi asuttu.

-Tähän mennessä olemme evakuoineet 600 000 järven lähellä asuvaa ihmistä, jotta voimme vapauttaa tulvavesiä, kertoi paikallinen viranomainen aamulla.

-Kaikki halusivat lähteä alueelta, koska he pelkäävät tulvia. Annoimme heille 2000 telttaa ja ruokaa, hän lisäsi.

Päivän aikana evakuoinnit jatkuivat. Ympäristöjärjestöjen mukaan tulvat johtuvat osaksi ympäristön vahingoittumisesta ja Kiinan kehityksestä, toisin sanoen muun muassa metsien häviämisestä ja joen varsien viljelmistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.