Kiinan WTO-jäsenyys varmistui

Euroopan unioni ja Kiina ovat tänään päässeet sopuun Kiinan liittymisestä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Sopimus EU:n kanssa on ollut viimeinen suuri este Kiinan tiellä WTO:n jäseneksi. Nyt aikaansaadun sopimuksen odotetaan johtavan siihen, että Yhdysvaltain kongressi myöntää Kiinalle pysyvästi niin sanotun normaalin kauppakumppanin aseman.

14 vuoden puserruksen jälkeen Kiina on vihdoin WTO-jäsenyyden kynnyksellä. EU:n ja Kiinan sopu kahdenvälisistä markkinoista poisti viimeisen suuren esteen Kiinan jäsenyydeltä. Sopu on taloudellisesti erittäin merkittävä. Kiina oli viime vuonna maailman tavarakaupan viidenneksi suurin viejä ja neljänneksi suurin tuoja. Tänään solmittu neuvottelutulos tietää eurooppalaisille yrityksille paitsi tullien alenemista, myös investointi-ilmapiirin paranemista.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan yritykset ovat nyt valmistumassa Kiinaan ryntäämiseen, kun he tietävät, että WTO:n jäsenyys on ovella. Vaikutukset ovat positiiviset sekä EU:lle että Kiinalle. Kun kauppa avautuu se merkitsee sitä, että nimenomaan EU:n vientiyritykset hyötyvät, koska vienti Kiinaan kasvaa, mutta tietysti vastaavasti täytyy muistaa se, että kiinalaisten tekstiilien ja muitten kiinalaisten tuotteiden tuonti taas euroopan markkinoille paranee ja tämä auttaa kiinalaisia perinteisiä yrityksiä.

Suomalaisyhtiöistä etenkin Nokia on tehnyt läpimurron Kiinan markkinoille jo aikaisemmin. Kiina on Nokialle toiseksi tärkein vientimarkkina-alue. Nokian Kiinan alueen liikevaihto on lähes 14 miljardia markkaa ja yhtiöllä on Kiinassa 4 ja puoli tuhatta työntekijää. Nokia ei halunnut kommentoida tämän päiväistä neuvottelutulosta.

Yhdysvallat pääsi sopuun Kiinan kanssa viime marraskuussa. Tämän päiväisen neuvottelun jälkeen Kiina tarvitsee enää muutaman maan hyväksynnät päästäkseen WTO:n jäseneksi. Näistä merkittävimmät ovat Meksiko ja Sveitsi. Ministeri Sasi uskoo, että mikäli sopimukset etenevät aiotusti, Kiina on WTO:n jäsen jo ensi vuoden alussa.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat