Kiinan Deng Xiaoping kuollut

Kiinan vanha johtaja Deng Xiaoping kuoli myöhään tänään Parkinsonin tautiin ja keuhkokuumeeseen, kertoi uutistoimisto Xinhua. Ilmoitus Dengin kuolemasta annettiin kirjeessä, joka oli osoitettu kommunistiselle puolueelle ja Kansan vapautusarmeijalle ja Kiinan kaikille kansanryhmille. Xinhuan mukaan 92-vuotias Deng kuoli vähän yli yhdeksän illalla paikallista aikaa eli noin kello 15.00 Suomen aikaa.

-Rakastettu toverimme Deng Xiaoping, jolla oli pitkälle edistynyt Parkinsonin tauti ja vaikea keuhkokuume, menehtyi hengityselinten vajaatoimintaan sen jälkeen, kun tehohoito ei enää auttanut, Xinhua lainasi kuolinilmoitusta. Ilmoituksessa puhuttiin "puolueen, armeijan ja kaikkien kansanryhmien valtavasta surusta".

Kiina ilmoitti myös nimittäneensä 459-henkisen hautajaiskomitean. -Kiinalaisen käytännön mukan ulkomaisia hallituksia, puolueita ja ystävällismielisiä henkilöitä ei pyydetä lähettämään valtuuskuntia tai edustajia surutilaisuuksiin, totesi uutistoimisto Xinhua.

Deng Xiaoping syntyi 22. elokuuta 1904, mutta Kiina lisää ihmisen ikään vuoden aiemmin tässä kuussa vietetyn kiinalaisen uudenvuoden jälkeen.

Pekingin kaduilla oli hiljaista, mutta poliiseja oli lisätty hallituskortteleiden ympärillä ja eräissä tärkeimmissä kadunristeyksissä. Kiinalaiset lähteet kertoivat aiemmin viikolla, että puoluejohtaja ja presidentti Jiang Zemin ja pääministeri Li Peng keskeyttivät maaseutuvierailunsa viikonvaihteessa palatakseen Dengin sairasvuoteen ääreen.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja