Kiinalaisen megakaupungin asukkaita koetellaan: Maanjäristyksen runteleman Chengdun koronasulku jatkuu, eikä loppua näy

Yli 21 miljoonan asukkaan Chengdu on lähes kokonaan suljettu erityisen tiukan koronalinjan vuoksi.

Viranomaiset eivät ole kertoneet päättymispäivää syyskuun alussa kaupunkiin asetetuille liikkumisrajoituksille.

Täyssulkua on kuitenkin höllennetty siten, että kotitaloudesta yksi ihminen saa vuorokauden aikana käydä ostamassa pakollisia ruokatarvikkeita kaupasta. Ehtona kauppaan pääsemiselle on negatiivinen koronatestitulos viimeisen 24 tunnin aikana.

Brittiläisen The Guardianin mukaan Chengdun Shuangliun lentokentän lennoista 90 prosenttia peruttiin tämän viikon maanantaina.

Massatestauksiin panostavassa Chengdussa raportoitiin torstaina 116 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisen viikon aikana koko 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa on Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan todettu 30 koronakuolemaa. Maa on noudattanut tiukkaa nollapolitiikkaa koronapandemian suhteen, mutta ilmoitettujen lukujen todenperäisyyttä on kyseenalaistettu pandemian ajan.

Koronasulku on aiheuttanut hankaluuksia myös muun muassa maailman suurimpiin elektroniikkavalmistajiin lukeutuvalle Foxconnille.

Chengdussa sijaitsevan, esimerkiksi Applen tuotteita valmistavan yrityksen tehdas on kärsinyt viime aikoina muistakin kriiseistä, kuten energiapulasta. Myös 3000 ihmistä työllistävä ruotsalainen autonvalmistaja Volvo sulki tilapäisesti tehtaansa kaupungissa viime viikolla.

Koronasulku vaikeutti suojautumista maanjäristykseltä

Lähes 7 magnitudin maanjäristys aiheutti viime viikolla laajoja tuhoja Chengdussa ja sen lähialueilla. Alueen viranomaisten mukaan maanjäristys tappoi maakunnassa yhteensä ainakin 65 ihmistä.

Chengdun kaupungissa pelastustoimet maanjäristyksen jäljiltä ovat jatkuneet tällä viikolla satojen pelastusyksiköiden voimin. Uutistoimisto Reuters kertoo ihmisten paenneen maanjäristystä koronakaranteeneistaan muun muassa takapihoilleen.

Rakennuksia tuhonnut maanjäristys koronasulun aikana on aiheuttanut uutismedioiden mukaan kaoottisuutta, ja tiedonkulku asukkaille on vaikeutunut.

Maanjäristys tapahtui noin 200 kilometrin päässä Chengdun kaupungista.

Lue myös:

    Uusimmat