Kiina WTO:n jäseneksi

Kiina on hvyäksytty maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi. Qatarissa kokoustavat kauppaministerit hyväksyivät Kiinan jäseneksi yksimielisesti. Virallisesti Kiinan odotetaan tulevan WTO:n jäseneksi ensi kuun puolessa välissä.

Kiina on pyrkinyt kauppajärjestön jäseneksi 15 vuotta. Pääsyn kauppajärjestöön odotetaan avaavan suuret markkinat sekä Kiinalle, että Kiinan markkinoille haluaville maille.

Jäsenyyden myötä 1,3 miljardin asukkaan jättivaltio liittyy kiinteäksi osaksi kansainvälistä monenkeskistä kauppajärjestelmää.

Kiinalainen Taipei eli Taiwan hyväksytään WTO:n jäseneksi huomenna. Kiinan kauppaministeri Shi Guangsheng sanoi jäsenyyden hyväksymisen jälkeen liittymisen kauppajärjestöön olevan strateginen päätös, jonka Kiinan johto teki pystyäkseen osallistumaan talouden kiihtyvään globalisoitumiseen.

-Kiinan jäsenyys WTO:ssa ei ole vain Kiinan vaan myös muiden kauppajärjestön jäsenten etujen mukaista ja se auttaa monenkeskisen kappajärjestelmän kehitystä, sanoi Shi.

Liittyminen WTO:hon vaikuttaa väistämättä laajalle ja syvälle Kiinan talouteen ja koko maailmantalouteen tällä vuosisadalla, sanoi Shi. Hän vakuutti Kiinan noudattavan kauppajärjestön sääntöjä ja velvoitteita ja haluavan hyödyntää WTO:n sopimusten tarjoamat mahdollisuudet. WTO:n jäsenyys on Shin mukaan ollut oleellinen osa Kiinan uudistuspolitiikkaa niiden 15 vuoden aikana, jotka siitä on neuvoteltu.

-Olemme tehneet omista kokemuksistamme sen johtopäätöksen, että myönteinen osallistuminen monenkeskiseen kauppajärjestelmään on ainoa keino hyötyä tehokkaasti globalisoituvasta taloudesta, Shi sanoi.

Globalisaation haittojen välttäminen ja sen hyötyjen saavuttaminen ovat Shin mukaan mahdollisia noudattamalla talous- ja kauppapolitiikkaa,, joka on sopusoinnussa kansainvälisen käytännön kanssa ja kullekin maalle sopivaa. Shi sanoi ensimmäisessä WTO-puheessaan, että Kiina kannattaa uuden kansainvälisen kaupan neuvottelukierroksen aloittamista.

-Uusi vuosisata on täynnä mahdollisuuksia ja haasteita. Työskennelkäämme yhdessä haasteisiin vastaamiseksi ja monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistamiseksi ja maailmantalouden vakaan kehityksen turvaamiseksi, sanoi Shi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat