Mainos

Kiina uhmakkaana: Yhdysvallat joutuu maksamaan uiguuripäätöksestään

Yhdysvaltojen edustajainhuone ajaa pakotteita kiinalaisviranomaisia vastaan uiguurien kohtelun takia.

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja seuraamuksilla edustajainhuoneen uiguuripäätöksen takia.

Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakialoitteen, joka asettaisi pakotteita useita Kiinan kommunistisen puolueen korkea-arvoisia edustajia vastaan. Syynä on Kiinan uiguurimuslimien kohtelu.

Tullakseen voimaan lakialoite vaatii vielä senaatin ja presidentin hyväksynnät.

Kiinan ulkoministeriö varoittaa, että Yhdysvallat "joutuu lopulta maksamaan päätöksestään". Ministeriö ei täsmentänyt, mitä tällä tarkoitti.

Ministeriön edustaja ei halunnut suoraan kommentoida sitäkään, vaikuttaako uiguuripäätös maiden välisiin kauppaneuvotteluihin.

– Tämä ei voi olla vaikuttamatta Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteisiin sekä maiden yhteistyöhön tärkeissä asioissa, edustaja kuitenkin sanoi.

"Hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia"

Lakiesityksessä tuomitaan Kiinan törkeät ihmisoikeusloukkaukset luoteisella Xinjiangin alueella, missä jopa yli miljoona uiguuria on suljettu vankileireille.

Viime kuussa kansainväliselle medialle vuodetut asiakirjat paljastivat muun muassa, kuinka Kiina leireillä systemaattisesti aivopesee uiguureja ja pyrkii käännyttämään heitä pois islamista ja kulttuuristaan.

– Kiinan barbaarinen toiminta uhkaa uiguurien ihmisarvoa ja -oikeuksia. Kongressi ottaa kriittisen tärkeän askeleen Kiinan hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoi demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Kiina kutsuu leirejä uudelleenkoulutusleireiksi. Sen mukaan uiguurit saavat leireillä ammatillista koulutusta ja kieliopintoja. Tarkoituksena on kitkeä uskonnollista ääriajattelua ja terrorismia, Kiina sanoo.

Lakialoitteen odotetaan kiristävän entisestään Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä.

Kiina hermostui jo viime viikolla, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump hyväksyi lain, joka tukee Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin demokratiamielenosoituksia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja