Mainos

Kieltokylteillä ei virkaa - kivat koirat tervetulleita hautausmaille

Koirakieltokyltit seisovat yhä monilla hautausmailla, vaikka Suomen järjestyslaki sallii hihnassa kulkevien koirien piipahtamisen hautausmaan aitojen sisäpuolella. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla koirakieltokyltit ovat yhä ruuvattuina hautausmaiden sisäänkäyntien edustoille.

Järvenpäässä koirilta on pääsy kielletty kalmistoihin, mutta vain muodollisesti. Järvenpään seurakunnan kiinteistöpäällikkö Arto Hyppönen sanoo, että kieltokyltistä on seurakunnassa taannoin puhuttu paljonkin, mutta kyltin kohtalo ei ole toistaiseksi päässyt kirkkovaltuuston tai kirkkoneuvoston käsittelyyn. Tämän vuoksi yli ruksattu koirankuva koristaa yhä hautausmaan edustaa.

Järvenpäässä kyltti on lähinnä ennaltaehkäisevä.

- Hautausmaa ei ole koirien ulkoilutuspaikka. Koirilla on tapana liritellä, ja jos kiville lirittelee, niin se ei ole kovin hyvä juttu, Hyppönen kertoo.

Kiinteistöpäällikön mukaan koirien läsnäolo hautausmailla jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta seurakunta pyrkii ymmärtämään erilaisia näkemyksiä.

Järjestyslaki 27.6.2003/612

1 luku 2 §

Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) yleisellä paikalla:

a) tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä;

b) rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä joko jonkin tilaisuuden aikana tai muutoin;

2) taajamalla taajaan rakennettua aluetta, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä.

4 luku 14 §

Eläimet

Koirakuri

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.

Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä.

- Olemme kuitenkin ottaneet sellaisen kannan, ettemme suoranaisesti lähde puuttumaan asiaan, jos joku koiran kanssa hautausmaalle saapuu. Emme puutu jyrkästi tähän asiaan, vakuuttaa Arto Hyppönen.

Seurakunta aikoo pitää, ainakin toistaiseksi, kyltin paikallaan.

"Ei estettä hyvätapaisille koirille"

Naapurikaupungissa Keravalla koirat kieltävä kyltti on yhä hautausmaan pääsisäänkäynnin edustalla. Järvenpään tavoin Keravan seurakuntakaan ei ole turhan tarkka koiran tuomisesta aitojen sisäpuolelle.

- Se ei ole silti koirien ulkoilutuspaikka. Toisaalta ei ole estettä sille, että hyvätapainen koira käy hautausmaalla, kertoo seurakuntapuutarhuri Taavi Forssell.

Forssell myöntääkin, ettei koirista ole ollut hautausmaalla ongelmaa. Keravan hautausmaa sijaitsee vanhan ulkoilualueen läheisyydessä, minkä vuoksi hautausmaan liepeillä liikkuu paljon ulkoilijoita koirineen.

- Emme lähde eläimiä häätämään niin kauan kuin kyseessä ovat esimerkiksi opaskoirat tai muut hyvätapaiset koirat. Voisi sanoa, ettemme ole jyrkkiä.

Keravan seurakunta ei ole toistaiseksi keskustellut kieltokyltin poistamisesta.

Kaiken taustalla Suomen laki

Vuosi sitten helmikuussa kirkkohallitus pyysi sisäasiainministeriötä selvittämään, olisiko hautausmaat mahdollista rinnastaa muun muassa koirakuriin liittyvissä asioissa yleiseen käyttöön kunnostettuun latuun ja urheilukenttään. Lisäksi kirkkohallitus pyysi sisäministeriötä ryhtymään toimenpiteisiin lain muuttamiseksi.

Kirkkohallituksen pyynnön taustalla olivat hautausmaatyöntekijöiden sekä koiranulkoiluttajien erilaiset näkemykset koirien läsnäolosta Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.

Sisäministeriön poliisiosasto antoi kirkkohallitukselle vastauksensa kesäkuussa. Vastauksensa poliisiosasto perusti Suomen voimassaolevaan järjestyslakiin, jossa hautausmaat on rinnastettu yleisiksi paikoiksi. Poliisiosasto ei myöskään voi ryhtyä lainvalmisteluun, vaan päätökset tekee eduskunta.

Järjestyslain nojalla koirilla on oikeus tulla kytkettyinä omistajansa mukana piipahtamaan hautausmaalle, mutta turren omistajan täytyy kuitenkin huolehtia, ettei eläin tee hautausmaalle tarpeitaan.

"Jos koiran annetaan liikkua kytkemättömänä tai sen annetaan tehdä tarpeensa hautausmaan alueelle ja hoidetuille haudoille, on se selkeästi järjestyslain hengen ja kirjaimen vastaista", sisäministeriön poliisiosasto toteaa vastauksessaan.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.