KHL:stä lähtenyt Leijonien olympiasankari Harri Säteri puhuu MTV Urheilulle päätöksestään – "Tuli ajatus, että nyt on parempi lähteä kotiin"

Suomalaispelaajat ovat lähes yksissä tuumin lähteneet KHL:stä kesken pudotuspelien. Leijonat olympiakultaan torjunut Harri Säteri olisi halunnut olla sekoittamatta urheilua ja politiikkaa, mutta sanoo sen olleen nykytilanteessa mahdotonta.

Sibir Novosibirsk tiedotti Säterin ja Jyrki Jokipakan jättäneen seuran viime viikon perjantaina, reilu viikko sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Joukkue kohtasi vielä samana päivänä pudotuspelien ensimmäisen kierroksen toisessa osaottelussa Salavat Julajev Ufan, mutta suomalaiset eivät olleet enää kokoonpanossa mukana.

– Kyllähän se pitkän pohdinnan tulos oli. Tietysti muiden suomalaisten kanssa paljon keskusteltiin tilanteesta, siitä, mitä voidaan tehdä ja mikä on järkevintä. Tilanne ylipäätään rupesi eskaloitumaan siihen, että tuli ajatus, että nyt on parempi lähteä kotiin, Säteri kertoo MTV Urheilulle kotimaisemissaan Tampereella.

Viestintä suomalaispelaajien kesken oli Säterin mukaan päivittäistä.

– Whatsapp-ryhmä oli kaikkien kesken. Siellä jaettiin ajatuksia ja informaatiota, mitä kukakin on kuullut ja mitä on tapahtunut eri seuroissa.

Lähtöpäätös sai lisäpontta aiemmin esillä olleista huhuista, joiden mukaan Venäjä saattaisi sulkea rajansa kokonaan.

– Sitten tietysti kaikki läheiset täällä (Suomessa). He saavat erinäistä informaatiota, ja heitä myös pelottaa. Kyllä se (lähtö) monen asian summa oli. Se oli vain paras päätös tulla pois.

– Mielestäni urheilun pitäisi olla urheilua, ja sitä ei saisi sotkea muuhun. Ymmärrän tietysti, että tänä päivänä se kaikki koskee kaikkea ja myös urheilu on osa politiikkaa. Kyllä sitä tuli pohdittua olympialaisten jälkeen joka päivä oikeastaan, että mikä tässä olisi moraalisestikin oikea ratkaisu.

Säteri ehti pelata Sibirissä syksystä 2019 lähtien. Vaikka päätös Venäjältä lähtemisestä oli loppujen lopuksi helppo ja selkeä, joukkueen ja seurayhteisön jättämisen Säteri koki vaikeaksi.

– Siellä oli kolme vuotta jo ollut, ja osan kanssa olin tehnyt sen koko kolme vuotta töitä. Fanit ja organisaatio ovat olleet ihan loistavia minua kohtaan. Asioilla on aina kaksi puolta. Se oli rankka päätös lähteä.

Toisin kuin monet muut KHL:n jättäneet suomalaiset, Säteri ei ole solminut sopimusta minkään liigaseuran kanssa. Tuoreen olympiavoittajan silmissä siintävät kirkkaina toukokuiset koti-MM-kisat. 

– Otetaan varmaan vähän aikaa happea ja sulatellaan, mitä kaikkea on tapahtunut. Varmaan pitäisi vähän kuntoakin pitää yllä. Tietysti kotikisat kiinnostavat tosi paljon. Sitä kohti tässä jo käännetään ajatuksia.

Säterillä on Sibirin kanssa sopimus ensi kaudesta. Jutun yläreunassa olevalla videolla hän kertoo, mitä ajattelee tällä hetkellä mahdollisesta paluustaan Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat