Kevennetyt laskiaispullat – herkuttele hyvällä omallatunnolla

Helmikuussa kevään odotusta rytmittävät toinen toistaan makeammalta maistuvat juhlat. Kevennystä hakeva ei sorru kahviloiden ja leipomoiden runsaisiin houkutuksiin, vaan leipoo itse juhlapäivien perinteiset leivokset keveämpinä ja pienempinä.

Laskiaispulla on perua ajalta, jolloin ennen laskiaistiistain jälkeen alkavaa pääsiäispaastoa oli syötävä kaloreita säästelemättä.

Mutta runebergintorttujen ja ystävänpäivän leivosten herkuttelun jälkeen ei kalorivaje ole enää ongelma.

Hillo voittaa keveydessä

Valmiina ostetut laskiaispullat saattavat sisältää runsaasti energiaa riippuen pullan koosta ja täytteestä. Mantelimassa on hilloa tuhdimpaa syötävää. Hillon sijaan voi käyttää soseutettuja pakastemarjoja, jolloin pulla kevenee entisestään. 1 rkl mantelimassaa hillon sijasta lisää laskiaispullan kalorimäärää puolella.

Perinteistä pullataikinaa voi keventää maun ja rakenteen siitä kärsimättä käyttämällä rasvatonta maitoa, makeutusjauhetta ja voin asemasta kevyempää, leivontaan sopivaa rasvaa.

Sopivan maistuvat laskiaispullat valmistat helposti myös paistamalla kaupan raakapakastevalikoimasta peruspullat. Niitä voi paistaa vain kerralla tarvitsemansa määrän ja täytteen voi valita makunsa mukaan.

Kevyet laskiaispullat

16 annosta

Taikinaan:
2,5 dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
0,5 dl uuninkestävää makeutusjauhetta tai sokeria
0,5 muna
2 tl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
25 g juoksevaa margariinia

Voiteluun:
0,5 muna

Täytteeseen:
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
marjasosetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, makeutusjauhe, kananmuna ja kardemumma. Sekoita. Lisää ensin puolet jauhoista voimakkaasti sekoittaen. Vaivaa loput jauhot käsin, kunnes taikina on melko kiinteää, mutta yhä pehmeää. Lisää margariini ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin.

Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä noin tunti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 16 osaan ja leivo haluamasi muotoisia pullia. Asettele pullat leivinpaperille uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Voitele laskiaispullat munalla ja paista uunissa 225 asteessa kullanruskeiksi noin 10-15 minuuttia.

Jäähdytä pullat ja leikkaa sivusuunnassa kahtia. Lisää alapuolille marjasosetta tai hieman hilloa.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita maitorahka joukkoon ja mausta vaniljasokerilla. Laita seos pursotinpussiin ja pursota pullille marjatäytteen päälle. Laita pullan yläosa kanneksi ja nauti

Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Myllyn Paras ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat