Kevät tekee tilaa eteiseen

Kevätsiivouksen yhteydessä lapaset ja myssyt pakataan talvisäilöön, ja talvikengät siirretään odottamaan ensi talven pakkasia. Kun jokaiselle huiville ja hansikkaalle on eteisessä oma paikkansa, ei hermoja tarvitse menettää etsimiseen edes aamukiireessä. Järjestyksessä oleva eteinen toimii ympäri vuoden.

Pieneen eteiseen saa kummasti toimivuutta huolellisella suunnittelulla. Isossakaan eteisessä ei ole järkevää säilyttää koko vuoden asuste-, kenkä- ja takkivalikoimaa, vaan siirtää talvitakit kevääksi syrjään sandaalien ja pusakoiden tieltä. Ellei talvivaatteita ole mahdollisuutta siirtää kokonaan pois eteisestä, kannattaa ainakin sormikkaat, pipot ja muut pakata laatikoihin ja siirtää esimerkiksi yläkaappeihin odottamaan seuraavaa talvea. Turkikset viedään kipin kapin pois nurkista - säilytykseen alan ammattilaiselle.

Laatikot ja korit avuksi

Helppo tapa pistää eteisen järjestys uusiksi on pakata menneen kauden tamineet laatikoihin ja varastoida mahdollisuuksien mukaan. Pahvisia ja muovisia kannellisia kotilaatikoita löytyy tänä päivänä kaikissa väreissä, kuviollisina tai ilman. Useissa laatikoissa on nyt läpinäkyvät "ikkunat", joista näkee avaamatta kantta, mitä laatikko sisältää. Hatuille löytyy omia pyöreitä rasioita. Laatikoiden lisäksi nyt on saatavilla monenlaisia ja -kokoisia, kivannäköisiä punos- ja meriruohokoreja, joissa on ilo säilyttää eteisen pikkutavaroita. Sekä koreja että laatikoita kelpaa pitää myös esillä.

Kenkien ei tarvitse olla hujan hajan naulakon alla, vaan ne saavat toimivan kodin kenkäkaapeista tai -hyllyistä. Erillisessä, ilmastoidussa kenkäkaapissa kengät ovat hyvässä säilössä eivätkä harvoinkaan käytetyt popot pölyty tai hiekkaannu muista kengistä. Esimerkiksi Ikealta löytyy kenkäkaappeja, joita voi yhdistellä joko korkeus- tai leveyssuunnassa kaikki talouden kengät mahduttavaksi kokonaisuudeksi. Kenkähyllyissä löytyy nykyisin valinnanvaraa, eikä enää tarvitse tyytyä perinteiseen lankahyllymalliin. Värikkäät ja hauskanmalliset hyllyt tuovat eteiseen myös väriä. Jalkineita voi säilyttää kätevästi myös vaatetankoon ripustettavissa kankaisissa tai muovisissa kenkähyllyissä, joihin mahtuu jopa kymmenen kenkäparia. Oiva säilytyspaikka kengille löytyy myös lipaston vetolaatikoista, joiden pohjat suojataan muovilla.

Kannattaa muistaa, että yhden hengen päällysvaatteet vievät leveyssuunnassa vähintään 30-40 cm naulakkotilaa. Saman verran tilaa vaativat ulkoilu-, urheilu- ja sadevaatteet. Sekä aikuisilla että lapsilla on useimmiten käytössä 7-10 kenkäparia. Yksi kenkäpari vie tilaa noin 20 cm. Kenkäkaapissa suotava hyllyväli olisi 15-50 cm. Yhden ihmisen ulkojalkineille on varattava ritilätasoa 80 cm:n verran.

Toimiva ja helppohoitoinen

Pienen eteisen lattiatilaa säästävät seiniin kiinnitettävät naulakot, kaapit ja hyllystöt. Tilapulmia helpottavat myös komeroiden liuku- ja taiteovet. Kaapin oviksi soveltuvat myös verhot. Lisätilaa säilytykseen löytyy myös kaksitasoisen asunnon usein eteisessä sijaitsevien portaiden alta. Portaiden alle voi teettää tai tehdä sinne varta vasten mitoitetun kaapiston, jossa säilyvät vaatteet ja kengät. Usein hukkatilana oleva portaiden alus otetaan näin todelliseen hyötykäyttöön.

Jos eteisen lattiamateriaaliin on mahdollista vaikuttaa, kannattaa valita mahdollisimman helppohoitoinen vaihtoehto. Parhaita vaihtoehtoja ovat muovi, laminaatti ja helposti pestävä laatta. Eteiseen kannattaa myös valita kestävä, likaa hylkivä tai ainakin helposti pestävä matto. Tiheänukkainen sisal, kaisla ja maissi keräävät kurat heti ovella. Mainio kuraeteinen säästää varsinaisen eteisen lattiaa ja siivoojan hermoja varsinkin kodeissa, joissa on pikkulapsia ja koiria. Lattiakaivollisessa kuraeteisessä suihkuttaa huoleti niin kuraiset kumpparit kuin tassutkin.

Kodin käyntikortti

Toimivassa eteisessä on tuoli tai penkki, jolle voi istahtaa pukemaan ja riisumaan kengät. Istuimena toimii myös arkku tai penkki, joka kätkee sisälleen aina tarpeellista säilytystilaa. Tuolin lisäksi eteisessä on paikallaan pieni pöytä tai lipasto, johon voi laskea käsistään postit, avaimet ja kännykän. Lisätilan tuntua tuova kokovartalopeili löytyy joko seinältä tai kaapin ovesta. Seinä- tai pöytäkello helpottaa kiireisiä lähtöjä, ja oma teline huolehtii sateensuojista. Eteinen on oiva paikka myös ilmoitustaululle, varsinkin perheessä, jossa menoja riittää. Lukujärjestykset, aikataulut ja tärkeät viestit ovat seinällä näkyvissä ja tallessa. Avainkaapista tai -kiposta löytyvät kerralla kaikki kodin tärkeät avaimet.

Eteinen on kodin käyntikortti. Onhan eteinen se, minkä vieras kodista ensimmäiseksi näkee! Tila kertoo paljon asukkaan siisteydestä ja järjestelmällisyydestä. Mitä enemmän tavaroita ja vaatteita saa kätkettyä komeroiden ovien taakse, sitä rauhallisemman vaikutelman eteinen vieraalle antaa. Järkevää eteistä ei tarvitse erikseen järjestellä, kunhan jokainen perheenjäsen tietää tavaroiden paikat ja niitä noudattaa. Aamukiireessä ei mene aikaa huivien, kenkien ja hanskojen etsimiseen, kun ne löytyvät aina omalta paikaltaan.

Valoisa eteinen syntyy vaaleilla materiaaleilla ja tekstiileillä luoden pieneenkin tilaan avaruuden tuntua. Eteisestä karsitaan kaikki epäolennainen, jolloin tilaa jää tuiki tarpeelliselle. Toimivaan eteiseen on mukava tulla niin kodin asukkaan kuin vieraan.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Ikea, Kodin Ykkönen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja