Mainos

Kestovaippojen suosio jatkaa kasvuaan

Kestovaipat ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti.

Kelan tutkimuksen mukaan kestovaippojen käyttö kasvoi vuosina 2004-2006 15 prosenttiyksikköä. Vastaava kehitys on jatkunut viime vuosina.

Samassa tutkimuksessa 13 prosenttia ilmoitti käyttävänsä kestovaippoja enimmäkseen tai aina. Vuonna 2004 kestovaippoja käytti vain kolme prosenttia vastanneista.

Kestovaippayhdistyksen puheenjohtaja Inka Venetvaara uskoo, että taustalla on muoti-ilmiö.

- Nykyään nuoret kierrättävät, joten nuorelle vanhemmalle kestovaippa on varmasti luonnollinen valinta. Emmehän me syö kertakäyttöastioistakaan.

Toisena syynä Venetvaara pitää sitä, että kestovaipat ovat kehittyneet paljon. Kestovaippoihin liittyy kuitenkin edelleen paljon ennakkoluuloja vaivasta, pitävyydestä ja hajuhaitoista.

- Ennakkoluulot liittyvät osin siihen, että silloin kun nykyiset äidit olivat vaippaikäisiä 1970-80-luvulla, käytettiin harsoja, joiden päälle vedettiin lähinnä muovipussia muistuttava h-muovi. Harsot eivät tietenkään ime yhtä hyvin kuin nykyiset materiaalit, Venetvaara muistuttaa.

Kestovaippojen käytössä suomalaiset ovat edelläkävijöitä.

- Joitakin vaippamerkkejä tuodaan Yhdysvalloista, mutta siellä kestoilijoiden osuus väestöstä on selkeästi pienempi kuin Suomessa. Monet alkuperäiskansat käyttävät edelleen kestovaippoja, mutta nykyaikaisten vaippojen käytössä Suomessa ollaan muita edellä, Venetvaara kertoo.

Markettien kestovaipoilla alkuun

Kestovaippoja myy noin kaksisataa yritystä, joista suurin osa toimii internetissä. Monet tekevät sitä lasten hoidon ohessa kotoa käsin. Yritykset eivät ole useinkaan pystyssä kovin pitkään, parista vuodesta viiteen vuoteen.

Kestovaippoja on myös Prismojen ja Citymarkettien valikoimista.

-Kauppa on meillä suhteellisen vaatimatonta, mutta haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme. Mitään muutoksia ei ole ollut myynnissä havaittavissa niissä kahdessa tai kolmessa vuodessa, mitä vaipat ovat meillä olleet myynnissä, vaippojen ostosta vastaava Liisa Puhakka Ruokakeskolta kertoo.

-Marketeissa myynnissä oleva malli ei ole ehkä suosituin, mutta se on yksinkertainen. Näin ollen se on helppo tapa tutustua kestoiluun, Venetvaara toteaa.

Turun vaippakielto kiehuttaa

Turun kaupunki on kieltänyt kestovaippojen käytön päiväkodeissa.

Terveystarkastajan mukaan ei täytä niitä hygieniavaatimuksia, joita päiväkodin puhtaudelta vaaditaan. Päätös on nostanut kestovaippakansan karvat pystyyn.

Turun päivähoidon osastopäällikkö Raili Koski kertoo, että päätöksestä on tullut palautetta puolesta ja vastaan.

- Kielto on ollut terveystarkastajan ehdoton kanta. Se, mitä joustoja tästä on mahdollista tehdä, ei ole vielä selvillä, Koski ilmoittaa.

Kestovaippayhdistyksen puheenjohtaja Inka Venetvaara pitää kieltoa kestovaippojen mustamaalaamisena ja väärinkäsitysten sumana. Hän pitää törkeänä, että yhteiskunta puuttuu asiaan, joka kuuluu usein perheen ideologiaan.

- Tässä on tehty kärpäsestä härkänen, ja Turun kaupungin tulisi ehdottomasti ottaa paremmin selvää asioista.

- Turun tapauksessa oletetaan, että vanhemmat haluavat, että vaipat pestään tarhassa. Tietenkään näin ei ole. Olemme ohjeistaneet vanhempia viemään likaiset vaipat aina hoitopäivän jälkeen kotiin pestäviksi. Sitä ennen ne laitetaan koriin tai ämpäriin, kuten kertakäyttöisetkin vaipat, Venetvaara selventää.

Oulussa ja Helsingissä on käyty vastaavia keskusteluja, mutta kestovaippoja ei ole kielletty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.