Mainos

Keskustalle kelpaa vain kuntavoitto

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen myöntää, että kuntavaaleista on tulossa tiukka taistelu. MTV3 Uutisten mielipidekysely kertoi tänään, että keskusta ja perussuomalaiset lähtevät vaaleihin lähes samoista asemista.

– Vastaa aika hyvin omia havaintojani kenttätoiminnasta. Asetelma on kiristymässä, Laaninen toteaa.

Kyselyn perusteella kuntavaalien kolmannesta sijasta käydään kova vääntö. Ykkösenä kyselyssä porskuttaa kokoomus 21,4 prosentilla ja toisena Sdp 18,7 prosentin äänimäärällä.

Jos kuntalaiset äänestäisivät nyt, kolmanneksi suurimmaksi kuntapuolueeksi kiilaisi itsensä keskusta 17,3 prosentin äänimäärällä. Sitä uhkaa kuitenkin perussuomalaiset, jonka ehdokkaita äänestäisi 16,8 prosenttia vastaajista.

Laaninen ei silti tyydy kolmanteen sijaan. Hän luottaa siihen, että kuntavaaleissa keskusta kilpailee johtoasemasta.

– Me kamppailemme kokoomuksen ja sdp:n kanssa ykköstilasta. Toivotan perussuomalaisille mitä parhainta menestystä.

Puoluesihteeri Laanisen mielestä ehdokasasettelu on erityisen tärkeää. Ehdokkaansa puolueet lyövät lukkoon ensi tiistaina.

– Olen toiveikas. Meillä on hyvä menossa hyvä loppukiri. Jos se onnistuu, meillä on enemmän ehdokkaita kuin millään muulla puolueella. Sillä on kuntavaaleissa erittäin suuri merkitys.

Keskusta ottaa perussuomalaisten nousun vakavasti, mutta rauhallisesti.

– Katsotaan tiistai-iltana, mikä tilanne on. Jos perussuomalaisilla on puolet siitä ehdokasmäärästä koko maassa mikä keskustalla on, meidän välinen kamppailu on siinä vaiheessa ratkennut, Laaninen laskee.

Hehkutusta maakunnista

Perussuomalaisten leirissä tuorein gallup-tulos ei tullut täytenä yllätyksenä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner on havainnut maakuntamatkoillaan kannatuksen nousun.

– Ainakaan minulle ei missään toritilaisuuksissa ole aiemmin tullut niin paljon positiivista palautetta kuin nyt syksyn aikana.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2008 perussuomalaiset keräsi 5,4 prosentin kannatuksen. Viime vuoden eduskuntavaaleissa kannatus nousi yli 19 prosentin.

Ruohonen-Lerner arvioi nousujohteen juontuvan hyvin tehtyyn pohjatyöhön maakunnissa ja eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset ja keskusta kamppailevat mielipidemittauksessa kolmanneksi suurimman kuntapuolueen paikasta.

– Se kertoo perussuomalaisten noususta ja keskustapuolueen laskusta, Ruohonen-Lerner toteaa ykskantaan.

– Tämä on kuitenkin vain yksi gallup. Teemme täysillä vaalityötä loppuun asti.

Kuntajytky ei jännitä

Spd:n puoluesihteeri Reijo Paananen iloitsee puolueensa kärkisijasta. Perussuomalaisten mahdolliseen kuntajytkyyn Paananen suhtautuu toistaiseksi varovaisesti ja huomauttaa, että mielipidemittausten korjauskertoimet eivät vielä kerro kuntavaalien todellista lopputulosta.

– Edes sijalukuja en ihan tarkkaan lähtisi tämän perusteella veikkaamaan. Kampanjat on tehtävä loppuun asti, nyt ollaan vasta ykkösvaiheessa eli ehdokashankinnassa.

– Ratkaisevaa on, kuinka paljon, kuinka monessa kunnassa ja minkälaisia ehdokkaita kullakin puolueella on, Paananen painottaa.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen arvioi, että perussuomalaisten nousu kuntavaalikyselyissä kertoo hyvää suomalaisen demokratian toimivuudesta.

– Tämä on ensisijaisesti osoitus siitä, ja hyvä näin.

Soinin joukkojen laariin ei Tujusen mielestä välttämättä sada ääniä vain muiden puolueiden kannattajilta, vaan näyttää siltä, että perussuomalaiset ovat onnistuneet liikuttamaan aiemmin äänestämättä jättäneitä.

Oman puolueensa ykkössijaan hän on tyytyväinen. Muiden puoluesihteerien tapaan Tujunen kuitenkin muistuttaa, että vaalit ovat nollasummapeliä.

– Kaikki äänet menevät jollekin, joten myös äänestysinnolla on merkitystä.

Neljä vuotta sitten vaaliuurnilla kävi 61,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 28. lokakuuta. Ennakkoon äänestetään kotimaassa 17.–23. lokakuuta ja ulkomailla 17.–20. lokakuuta.

Lisää vaaliasiaa osoitteessa www.kuntavaalit.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.