Keskusta kannattaa turvapaikanhakijoiden jaossa vapaaehtoisuutta, mutta ei kerro lopullista kantaansa

Keskusta viittaa perussuomalaisten tapaan tiukasti hallitusohjelmaan, kun hallitus päättää turvapaikanhakijoita koskevasta EU:n sisäisestä vastuunjaosta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen lähtökohtana on vapaaehtoisuuden periaate.

– Emme ole puolueen nimissä ottaneet asiaan kantaa, mutta keskusta kannustaa hallitusta löytämään asiaan yksimielisen linjan hallitusohjelman linjauksen mukaan, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Hallitusohjelman mukaan turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen.

EU-komission esitys taas tarkoittaisi, että Suomi vastaanottaisi kahden vuoden aikana noin 800 turvapaikanhakijaa siirrettyinä Kreikasta ja Italiasta. Sisäministeriö arvioi aiemmin, että hakijoista noin 600 saisi oleskeluluvan.

Komission esityksen mukaan EU:n jäsenmaat jakaisivat keskenään yhteensä 40000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa.

Pakolaiskiintiö pienenemässä

Perussuomalaiset kritisoivat maanantaina sisäministeri Petteri Orpoa (kok.), jonka mukaan enemmistö jäsenmaista kannattaisi EU-komission esityksen mukaisia pakkosiirtoja vapaaehtoisuuden sijaan. 

– Perussuomalaisille tämä on profiiliasia, johon heidän ulostulonsa perustuvat, Laaninen sanoo. 

EU-ministerivaliokunta päättää Suomen kannasta keskiviikkona aamulla. Sipilä pitää todennäköisenä, että EU-maat päättävät asiasta torstaina alkavassa huippukokouksessa. 

Orpo on aiemmin arvioinut, että Suomi ottaisi ensi vuonna noin 750 kiintiöpakolaista. Sen lisäksi Suomeen tulisi noin 400 Italiasta ja Kreikasta siirrettyä turvapaikanhakijaa, jos EU päättää kaikkia jäsenmaita velvoittavista hakijoiden siirroista. Tänä vuonna Suomen pakolaiskiintiö on 1050.

Lue myös:

    Uusimmat