Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keskikesä on siankärsämön parasta keräysaikaa

kukkaniitty
kukkaniittyCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2002
Julkaistu 26.06.2003 16:40

Vuoden luonnonyrtiksi valitun siankärsämön paras keräys- ja käyttöaika alkaa olla käsillä. Koko Suomessa niityillä, tienvarsilla, pihoilla ja vanhoilla nurmikoilla kasvavan siankärsämön kukat avautuvat keskikesällä. Kauppayrtteihin kuuluvan kasvin nuoria versoja ja kukkakimppuja käytetään mausteena juustoissa ja juomateollisuudessa sekä parantamaan viinin säilyvyyttä. Kotikäyttöön sopivat myös lehdet, joilla voi maustaa muun muassa salaatteja, kastikkeita, keittoja, patoja, muhennoksia ja leipää.

Siankärsämö on monivuotinen, 30 - 40 senttimetriä korkea kasvi, jonka kukinnot koostuvat pienistä valkokukkaisista mykeröistä. Kukinnot leikataan käyttöä varten niin, että mahdollisimman vähän vartta tulee mukaan. Mausteena käytettävät lehdet ovat hienoliuskaiset. Siankärsämön tiedetään edistävän ruuansulatusta, joten se sopii erityisesti rasvaisten ruokien maustamiseen.

Vuoden luonnonyrtin valitsi alkuvuodesta luonnontuotealan valtakunnallinen toimialayhdistys Arktiset Aromit ry.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää
Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"
Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."
Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuoti julkisuuteen 1970-luvulla
Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."

  • 11:30
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • 08:37
    Juomat

    Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuoti julkisuuteen 1970-luvulla