Keski-Italian maanjäristykset tuhosivat kymmeniätuhansia koteja

Noin 88 000 kotia tuhoutui Keski-Italiassa perjantaina sattuneissa maanjäristyksissä, ilmenee viranomaisten tänään julkistamasta alustavasta selvityksestä.

Väestönsuojelusta vastaava Andrea Todisco arvioi, että 200 000 ihmistä asui järistysten pahiten koettelemilla alueilla Umbriassa ja Marchessa. Suurin osa alueen taloista oli rakennettu ennen vuotta 1981 eli ottamatta huomioon rakennusstandardeja, jotka tällöin hyväksyttiin järistysten varalta, Todisco sanoi.

Todiscon mukaan lähes 4500 poliisia, palomiestä, sotilasta ja vapaaehtoista tekee työtä auttaakseen järistysten uhreja.

Tuhannet italialaiset viettivät viime yön autoissa ja teltoissa Keski-Italiassa. Uusien jälkijäristysten pelossa ihmiset eivät uskaltaneet palata koteihinsa, vaikka perjantain jälkeen voimakkaita järistyksiä ei enää rekisteröity.

Italian hallitus julisti eilisiltana maan keskiosiin hätätilan, jotta Umbrian ja Marchen alueille voidaan antaa nopeasti valtiollista hätäapua. Alueille myönnettiin heti 56 miljardia liiraa eli yli 170 miljoonaa Suomen markkaa pelastus- ja korjaustöihin.

Perjantain kahdessa voimakkaassa järistyksessä sai surmansa yksitoista ihmistä ja tuhannet jäivät kodittomiksi. Järistys vaurioitti myös Assisin kaupungissa olevaa Franciscus Assisilaisen kirkkoa ja sen arvokkaita freskomaalauksia.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja