Kesäyön unelmia

Ihminen nukkuu noin kolmanneksen elämästään. Keskivertoihmisellä se tarkoittaa 25–30 vuotta sängyssä makaamista. Ei siis liene epäselvää, mikä on kodin tärkein huonekalu.

Satsaukset uneen ja nukkumisergonomiaan ovat satsauksia terveyteen – ja elämään. Sängyn lisäksi terveydestään huolehtiva on valmis investoimaan kunnolliseen patjaan, peittoon ja tyynyyn. Myöskään makuuhuoneen sisustus ja viihtyisyys eivät ole yhdentekeviä asioita. Kesäöinä erityisesti ilmanvaihto ja valoisuus aiheuttavat erityisvaatimuksia makuuhuoneen sisustuksessa.

Multimediavuoteita ja avaruusteknologiaa

Erilaisia vuode- ja patjamalleja on tänä päivänä tarjolla pilvin pimein, ja asiaan perehtymättömällä kuluttajalla menee helposti sormi suuhun huonekaluliikkeen sänkyosastolla. Löytyy irtojoustinpatjaa, runkojoustinpatjaa, jenkkivuodetta, moottorivuodetta ja esteettisiä elämyksiä ja luksusta halajaville jopa multimediavuodetta. Mikä sopii minulle? Missä minä nukun parhaiten?

Yksinkertainen neuvo huonekaluliikkeessä hortoilevalle on sängyn ja patjan kokeilu – ja huomio – se ei tapahdu polvella tai istumalla, vaan selällä. Myös koulutetut asiantuntijat auttavat mielellään oikeanlaisen sängyn ja patjan valinnassa.

Tänä päivänä on mahdollista tilata myös varta vasten itselle suunniteltu vuode. Suomalainen Unikulma tunnetaan nimenomaan yksilöllisesti nukkujan vartalon mukaisesti sovitetuista patjoista. Bodyform-vuode valmistetaan mittatilaustyönä ja toimitetaan asennettuna kotiin.

Hyvää nukkumisergonomiaa arvostaa myös alkuperältään yhdysvaltalainen, maailman kolmanneksi suurin patjavalmistaja TEMPUR. Patjojen menestys perustuu pitkälle viedyn teknologisen kehittelytyön tulokseen, TEMPUR-materiaaliin. NASA kehitti sen alkujaan Yhdysvaltojen avaruusohjelman käyttöön, ja nykyään siihen luottavat makuuhuoneissaan jo miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa. Materiaali tunnistaa ihmisen painon ja lämpötilan mukautuen jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja tuottaen miellyttävän painottomuuden tunteen.

Yksi tyyny riittää

Hyvä patja ei yksinään takaa kunnon yöunia. Nukkuma-asennon viimeistelee hyvin muotoiltu ja oikeankorkuinen tyyny. Tyynyn tehtävänä on tukea niskaa ja päätä, jolloin hartianseudun lihakset ja kädet voivat rentoutua.

"Kun vuoteen jousitus on kohdallaan, yksi hyvä tyyny riittää. Sen korkeutta voidaan säätää täytteitä lisäämällä tai muotoilemalla", neuvoo Era Mikkola Unikulmasta.

Liian monta tyynyä pään alla voi helposti vääntää selkärankaa ja aiheuttaa lihasjännityksiä aina jalkoihin asti. Tyynyä suositellaan uusittavaksi kerran vuodessa.

Loppusilauksena "unisisustuksessa" toimii peitto, jonka täytevaihtoehtoja on aina ekologisesta poltettavasta maissikuidusta untuvaan ja perinteisiin viileisiin mikrokuituihin.

Kesäaikaan on hyvä käyttää ohuempaa peittoa. Myös runsaasti hikoileva nukkuja valitsee kevyemmän täkin. Unikulman lämpöä varaavan täkin mikropallot varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä tarvittaessa.

Makuuhuoneen tuuletus

Kun sängyn varustelu on kunnossa, Mikkola kehottaa kiinnittämään huomiota makuuhuoneen ilmanvaihtoon. Raikkaan ilman tärkeys korostuu kesähelteellä, jolloin makuuhuone helposti muuttuu "lämpökamariksi" aiheuttaen levottomuutta. Makuuhuoneen perusteellisen tuuletuksen lisäksi vuodevaatteet kannattaa tuulettaa ennen petaamista.

Makuuhuoneen sisustaja unohtaa usein sen, mikä ei näy. Myös pienenpienten pölypunkkien tuhoaminen on terveellisen unen kannalta tärkeää. Vuodevaatteiden lisäksi myös tyyny ja sijauspatja kaipaavat pesua.

"Suosittelen lämpimästi petauspatjan suojan hankkimista. Sen pesu tulee halvemmaksi ja on helpompaa, ja suojan ansiosta petauspatjan elinikä pidentyy", Mikkola vinkkaa.

Valoilla rytmittäminen

Hyvän unen perusedellytys on myös unirytmin säännöllisyys. Unirytmiämme ohjaa valon määrä, joka vaikuttaa melatoniinia erittävän rauhasemme erityskykyyn. "Unihormoni" melatoniini säätelee untamme kertoen, milloin mennään nukkumaan ja koska herätään.

Suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten ongelmia ovat valoisat kesäyöt sekä pitkä ja pimeä kaamosaika. Valoisat ja pimeät ajat eivät pysy vakioina, jolloin ilman kunnollista pimennystä ihmisen luontainen unirytmi saattaa vaihdella paljonkin heikentäen unen laatua.

"Tällöin valoilla rytmittäminen nousee avainasemaan: pimentäminen kesällä pimennysverholla – ei sälekaihtimella – ja auringonnousua jäljittelevät kirkasvaloherättimet talvella", Mikkola ohjeistaa.

Lopuksi kannattaa muistaa, että hyvää unta ei voi laskea minkään valoherättimen harteille. Tärkein hyvän unen tae on ehkä sittenkin säännöllinen ja tasapainoinen elämänrytmi, johon kuuluvat niin tasapainoiset ihmis- ja työsuhteet, terveellinen ravinto kuin säännöllinen liikuntakin.

Levollisia unia!

Teksti: Tuuli Virta / Mediafocus
Kuvat: Finlayson, Marimekko ja Tempur

Lue myös:

    Uusimmat