Kesätöitä riittää taantumassakin

Kesätyöhaku on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Paikkoja tuntuu edelleen olevan runsaasti jaossa, eikä talouden taantuma näytä vielä puraisseen nuorten kesäansiomahdollisuuksiin. Tosin monella alalla lopullisten kesätyöpaikkojen määrä on vielä auki.

Kunnat ovat suurimpia kesätyöllistäjiä. Viime vuosina kuntiin on palkattu noin 40 000 kesäsijaista, minkä lisäksi kunnat jakavat erilaisia tukia kesäajan työllistämiseen.

Kuntaliittoon ei ole tullut viestiä, että kunnat olisivat kiristämässä kesätyöläisten palkkausta.

- Taantuma näkyy kuntien taloudessa vasta viiveellä. Toivomme kovasti, että kesätyöpaikkojen määrät säilyvät, koska henkilöstöä tarvitaan jatkossakin, sanoo projektijohtaja Pirkko Leivo.

Pääkaupunkiseudun kunnilla on tarjolla yhtä paljon kesätyötä kuin viime vuonnakin. Helsinki palkkaa ensi kesäksi 2300, Espoo noin 350 ja Vantaa noin 450 kesätyöntekijää. Esimerkiksi Espoossa jaetaan lisäksi etuseteleitä nuorten työllistämiseen.

Myös seurakunnissa kesätyöpaikkojen odotetaan säilyvän. Viime vuonna luterilaiset seurakunnat palkkasivat noin 4500 nuorta. Kirkon työmarkkinalaitoksesta arvioidaan, että lukuun tuskin tulee olennaista muutosta tänä vuonna.

Yrityksille sijaisia entiseen tapaan

Elinkeinoelämän keskusliitto ei vielä tässä vaiheessa halua lähteä arvuuttelemaan kesätyön tarjontaa. Liitto on tehnyt aiheesta kyselyn, jonka tulokset valmistuvat vasta myöhemmin.

Suurista yrityksistä ABB:lle kesätyöntekijöitä palkataan yhtä paljon kuin ennenkin, noin tuhat henkeä, kertoo sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymän henkilöstökonsultti Heidi Ronkainen.

- Vähentämisestä ei edes keskusteltu, Ronkainen toteaa.

Tapiola-ryhmässä taloudellinen tilanne ei vaikuta kesäsijaisten palkkaamiseen, vaikka rekrytointiin muutoin suhtaudutaankin kriittisesti tällä hetkellä.

- Viime vuonna palkkasimme 190 sijaista, ja tänä vuonna luku lienee sama, kertoo työvoimapäällikkö Päivi Lind.

Sen sijaan konepajayhtiö Metsosta kerrotaan, että osassa yksiköitä kesätyöntekijöitä otetaan ehkä vähemmän. Lopullinen tarve ratkeaa kuitenkin vasta myöhemmin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat