Kesämökkien huussit on vakava asia

Kesän huussikausi avattiin virallisesti Turussa maailman ympäristöpäivänä, keskiviikkona. Käymäläseura Huussi ry:n puheenjohtaja Jukka Lindroos kiinnitti huussijulistuksessaan huomiota vakavaan asiaan.

-Suomessa on yli 440 000 kesämökkiä, mutta mökkihuussien jätehuollon järjestämisestä ei ole tarkkaa tietoa. Perinteisestihän kesän "tuotos" on haudattu maahan.

-Kun jätteistä ei huolehdita asiallisesti, luonnon ja vesistöjen ravinnekuormitus kasvaa, muistutti Lindroos. Hän kehotti huussikauden avauspuheessaan kansalaisia toimimaan mm. seuraavien ohjeiden mukaan: -Huolehdi ympäristöystävällisyydestä, kompostoi käymäläjäte. Käytä peiteaineena turpeen ja puuhakkeen sekoitusta. Ei kalkkia. Neste erikseen. Maalaa huussi sisältä siniseksi, sininen väri karkottaa kärpäset.

Lisäksi hän muistutti käsienpesun tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta.
Lindroosin mukaan huussi tulisi siivota lauantaisin kello 9, koska vieraat tulevat yleensä kello 11.

Kultainen talikko makkipojille

Julistustilaisuudessa luovutettiin myös ensimmäinen Vuoden huussiteko -palkinto. Kultaisella talikolla palkittiin metsähallituksen luontorakennetiimi, joka tunnetaan ainakin metsähallituksessa parhaiten makkipojat-nimellä.
Palkitsemisperusteluissa korostettiin, että kyseessä on todellisten ammattilaisten ryhmä.

-Sen hoidossa oli viime vuonna 1219 käymälää eri puolilla Suomea metsähallituksen kohteissa: mm. kansallispuistoissa, opastuskeskuksissa, luontoreiteillä, saaristokohteissa ja lintujensuojelualueilla.

Makkipoikien sanottiin olevan aktiivisia ja ennakkoluulottomia ympäristöystävällisten käymäläratkaisujen ja kompostoinnin toteuttamisessa ja huussiaatteen levittämisessä.

Tammikuussa Tampereella perustettu Käymäläseura Huussin tarkoituksena on kerätä ja levittää tietoa kuivakäymäläratkaisuista sekä kehittää kuivakäymälätekniikkaa ja -kulttuuria.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja