Kesäloma pahimmillaan: Ei rahaa, ei työtä, ei hengailupaikkaa

Kohta se koittaa - koululaisten kauan odottama ja monen yrittäjän pelkäämä kesäloma.

Monen aikuisen ihanteen mukaan kesälomalla nuori urheilee, nauttii ulkoilusta, lukee ja kerää voimia syksyllä jatkuvaa kouluaherrusta varten. Ehkä vähän kesätöitäkin voisi tehdä.

Nuorten ihannekesässä pääosassa ovat kuitenkin kaverit. Hengailu ja hauskanpito toistuvat Facebookissa noin 15-vuotialle tehdyssä pikagallupissa.

"Ei sillä niin väliä missä. Jos on hellettä niin tietty ulkona, mutta voi sitä kokoontua kauppakeskuksiin tai huoltoasemallekin. (tyttö, 15 v.)"

Pitäisikö nuoria karkottaa vai viihdyttää?

Kauppakeskuksissa notkuminen rassaa monen kauppiaan hermoja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun hiihtolomalla eräs kahvilayrittäjä puuskahti jutun kirjoittajalle, ettei nykyään jaksaisi koululaisten lomia.

- He vain notkuvat täällä. Isommalla porukalla joskus riekkuvat, jolloin vartijat puuttuvat asiaan. Harmitonkin isolla joukolla oleskelu ilman ostamista häiritsee asiakkaita, kahvilan myyjä sanoi.

Nyt esimerkiksi Tuusulan kirjastossa on jouduttu turvautumaan vartiointiliikkeeseen nuorten häiriköinnin takia. Kyse on noin kymmenen hengen porukasta, joka toistuvasti häiritsee kirjaston asiakkaita.

- Olen ehdottanut, että nuoria pitäisi innostaa mukaan kirjaston toimintaan, ehkäistä myönteisesti levottomuutta, nythän nuorilla ei ole tekemistä kirjastossa, sanoo Tuusulan nuorisotoimen päällikkö Sami Paananen.

Juttua on ollut mahdollista kommentoida sekä MTV:n internetsivuilla että Facebookin faniryhmässä. Moni sitä kommentoinut sanoo, että nuorten paapominen on mennyt liian pitkälle.

"Kirjasto on lainaamista ja lukemista varten. Ei sinne tarvitse järjestää öykkärikakaroille mitään erikoistoimintaa että pysyvät kurissa!"

"Pitäisi olla muka nuorille kirjastossa tekemistä? Se on kirjasto, haloo, mitä tekemistä siellä pitää olla?"

Harrastaminen kiinnostaisi nuoria

Moni taho yrittää houkutella nuoria mukaan harrastamaan kesällä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on tarjolla kursseja sekä leirejä.

- Tänä vuonna on panostettu läpi kesän auki oleviin kesätoimipaikkoihin. Tarjoamme myös nuorille paikkoja kokoontumiseen ja kesänviettoon, kertoo nuorisosihteeri Marika Westman Nuorisoasiainkeskuksesta.

- Ulkotoiminta on aina vähän sääherkkää, mutta aurinkoisena kesänä pystytään tavoittamaan 13-16-vuotiaita hyvin. Kävijämäärät ovat olleet hyviä aikaisempina vuosina, ja suurin osa tämän kesän kursseista on jo täynnä.

Westmanin mukaan kulttuuriin liittyvien kurssien suosio on viime vuosina kasvanut, ja muutenkin harrastaminen on lisääntynyt.

Äkkiseltään kuulostaakin siltä, että nuoret jakautuvat yhä jyrkemmin hengailijoihin ja harrastajiin. Onko näin, nuorisosihteeri Marika Westman?

- Vaikea sanoa ilman tutkimustuloksia, mutta onhan se mahdollista, että nuorten välille on jonkinlainen kuilu syntynyt. Kaupungissa vietettävä kesäaika näyttää kuitenkin lisääntyneen. Tämä johtaa siihen, että harrasteiden pariin riittää nuoria, mutta myös niitä, joille riittää vain hengailu - joko oleskeluun tarkoitetuissa tai siihen soveltumattomissa paikoissa.

Mistä raha? Mistä tieto?

On kuitenkin epätodennäköistä, että nuori haluaisi harrastaa tai olla jollakin leirillä koko kesän. Kesälomaan kuuluu myös vapaa-aika, ja myös nuorisosihteeri Marika Westmanin mukaan nuorten elämään on liittynyt aina hengailu.

Eräs Facebook-gallupiin vastannut nuori pukee kuitenkin sanoiksi monen nuoren mieltä kaihertavan ajatuksen - vaikka olisi halua, mitä muuta kuin hengailua voi tehdä, kun ei ole rahaa?

"Kaikki maksaa. Ihan turha sanoa, että mene kesätöihin, kun kukaan ota alle 18-vuotiasta töihin. (tyttö, 16 v.)"

- Nuorisoasiankeskuksen toiminta on nuorille pääasiassa maksutonta, joillakin harrastekursseilla peritään pieni, 10-15 euron maksu. Moneen toimintaan voi tulla vai paikanpäälle ja osallistua.

Kesätöitä kannattaa kuitenkin yhä katsoa, kunhan vain pitää mielessä, mitä laissa sanotaan. Lailla nuorista työntekijöistä ei haluta tehdä kiusaa, vaan sen kautta halutaan suojella nuoren riittävää vapaa-aikaa ja lepoa.

Mitään työtä ei kannata väheksyä. Monesti vielä kesälläkin on tarjolla mansikanpoimintaa, lehdenjakoa, lastenhoitoa tai varastotyötä. Kesätyöllä saa taskurahan lisäksi kokemusta, ja tulevien kesien työnsaanti helpottuu.

Tietoa kesätapahtumista saa esimerkiksi kaupunkien nettisivuilta. Lisäksi monet järjestöt järjestävät maksutonta tai maksullista ohjelmaa. Tietoa voi kysellä myös nuorisotaloilta tai vielä ennen kesälomia kouluista.

Lue myös:

    Uusimmat