Kesäkurpitsa-punaherukkahillo/hyytelö ja Kesäkurpitsa-sitruunamarmeladi 18.8.1999

toim.Kati Nappa

Kesäkurpitsa-punaherukkahillo/hyytelö


1,4 kg kesäkurpitsaa kuutioina tai raasteena
0,6 kg punaherukoita tai puolukoita
1-2 dl vettä
1 kg hillosokeria

Ylikasvaneet kesäkurpitsat sopivat hyvin erilaisiin säilykkeisiin hilloihin, marmeladeihin, soseisiin, etikkasäilykkeisiin jne.
Kuori kesäkurpitsa, halkaise ja poista lusikalla pehmeä sisäosa ja siemenet. Kuutioi hedelmäliha tai raasta se karkeaksi. Mittaa vesi kattilaan, lisää kurpitsaraaste ja marjat. Kuumenna höyryäväksi. Lisää hillosokeri vähitellen sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15-20 min.
Jos haluat samasta erästä kahdenlaista säilykettä, nosta puolet hillosta toiseen kattilaan ja soseuta se esim. sauvasekoittimella. Tölkitä mataliin purkkeihin syntynyt sose. Anna hillon jäähtyä toisessa kattilassa puolisen tuntia ja tölkitä vasta tämän jälkeen. Neste ja marjat ja raaste pysyvät silloin tasaisesti koko hillossa. Säilytä viileässä.

Kesäkurpitsa-sitruunamarmeladi


1 kg kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
3 sitruunaa
1/2 dl vettä
n.500 g hillosokeria

Kuori kesäkurpitsa, halkaise ja poista siemenet. Punnitse tarvittava määrä vasta tämän jälkeen. Kuutioi kesäkurpitsa pieneksi. Pese sitruunat hyvin. Kuivaa ja raasta kuori. Halkaise ja purista sitruunoista mehu.
Nosta kurpitsakuutiot ja vesitilkka kattilaan ja hauduta kuutiot pehmeiksi. Soseuta niin, että osa kuutioista jää sattumiksi tai halutessasi aivan tasaiseksi.
Lisää joukkoon sitruunamehu ja hillosokeri vähitellen samalla sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Lisää raastettu kuori mukaan keittämisen loppuvaiheessa. Tölkitä marmeladi mataliin tölkkeihin. Tarjoa paahtoleivän kera tai käytä esim. täytekakun väliin.

Lue myös:

    Uusimmat